Eskişehir Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulunun ve Odunpazarı Ziraat Odasının başkanlığı görevlerini yürüten Hüseyin Şen, yaptığı açıklamada, Eskişehir'in kuru soğan üretiminde önde geldiğini belirtti. İldeki çiftçilerin kaliteli ürün yetiştirdiğini vurgulayan Şen, bu yıl kentte yaklaşık 38 bin dekar alanda 150 bin ton soğan rekoltesi tahmin edildiğini kaydetti. Şen, kuru soğanın maliyetli bir ürün olduğuna dikkati çekerek, 'Tek sıkıntımız pazar. Çiftçi önünü görmeden ekim yapıyor ama iş satışa gelince pazar bulamıyor. Üretimden korkmuyoruz, Türk üreticisi her şeyi üretir ancak ciddi planlama yapılması lazım. İhracata yönelik düşünmeliyiz' dedi.

Kuru soğan üreticisi Mustafa Ör ise 200 dönüm alanda ekim yaptıklarını anlatarak, bu yıl rekolte ve kalitenin üst seviyede olduğunu söyledi. Cinsine göre dönüm başına 4-7 ton arası ürün aldıklarını aktaran Ör, 'Eskişehir'de genelde 'Pan88' cinsi soğan ekilir. Bu cins çok dayanıklıdır, iyi muhafaza edildiği takdirde mart ayına kadar çürümez. Geçen yıl ülke genelinde kuru soğanda hastalık çok fazla olduğu için kaliteli ürünlerin fiyatları artmıştı. Bu yıl ürünlerdeki rekolte çok fazla olduğu için fiyatlar düşük seviyede. Şu an fiyatlar 40-45 kuruş arasında değişiyor. Geçen yıl bu dönemlerde 75-80 kuruştu ve 2 liraya kadar çıkmıştı. Yurt içi pazarımız aynı seviyede devam ediyor. Yurt dışında kapanan kapılarımızın açılması lazım. En büyük umudumuz da Rusya kapısı. Rusya olmasa bile başka bir ihracat kapısı bulunması gerekiyor' değerlendirmesinde bulundu. AA

Editör: TE Bilisim