Gündüzler Mahallesi Suatbaşı mevkiinde bulunan Porsuk yatağına Porsuk Barajı'nın kapakları açılarak Ankara Polatlılı çiftçilerin kullanması için su salımı yapıldı. İl dışındaki çiftçilerin ihtiyaçları sebebiyle kendi ihtiyaçlarının göz ardı edilmesine tepki gösteren çiftçiler bir araya geldi. CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç çiftçilere destek vererek bölgede bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
GASP EDİLİYOR
Şehrin susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Çakırözer, 'Eskişehirlilerin su hakkı gasp edilmekte. Porsuk Çayı bu mevsimde olması gerekenin çok ötesinde bir debiyle akmakta çünkü Porsuk Barajı'ndan Porsuk yatağına su verildi. Bu mevsimde bu yoğunlukta akmasının anlamı nedir ve bizi Eskişehirlileri neden kaygılandırması gerekir' dedi. Porsuk Barajı'nın doluluk oranının yüzde 30'un altına düşmesiyle Eskişehir'de önemli problemlerin olacağını vurgulayan Çakırözer, 'Ankara'da baskıyla başka şehirlerin çiftçilerinin ihtiyaçlarının karşılanması için, Porsuk barajının kapakları açılıyor, Porsuk yatağına su veriliyor. Anladığımız kadarıyla temel sıkıntı bu. Biz çiftçiler üretim yapmasın, demiyoruz bunun iyi bir şekilde planlanması lazım' ifadelerini kullandı.
ÇİFTÇİ YARARLANAMAYACAK
Eskişehirlilerin susuz kalması yönünde gerekli önlemleri almaya çalıştıklarını kaydeden Süllü, '. Eskişehir'in Porsuk'tan sağladığı su ihtiyacının tabi ki de Ankaralı çiftçilere de verilmesini isteriz ama yüzde 35'in altına düştüğünde bizim Eskişehirli çiftçimiz de yararlanamayacak' dedi. DSİ'nin projesine değinen Süllü, 'Bildiğiniz gibi aslında yapılan bir proje var. Bu kanalların kapalı borularla, kapalı sistemle ulaştırılması. Projenin hazır olduğu fakat henüz ihaleye çıkılmadığını biliyoruz biz. Bu projenin de biz takipçisi olacağız' ifadelerini kullandı.
SUYUMUZLA
OYNUYORLAR
Tepebaşı Belediye Başkanı Ataç, Porsuk Barajı'nın yıllardır Eskişehir'in su ihtiyacını karşıladığını belirterek, 'Bu yıl baraj düşük seviyelerde görüldü. İktidar partisi her nedense Eskişehir'i ve Eskişehirlileri gözden çıkarmış durumda' dedi. Ataç konuşmasına şöyle devam etti: 'Şu sezonda sadece sulama kanallarına su verilir. Onun dışında Porsuk yatağı son derece sakin akar. Ama ben Karacaşehir'de yaşıyorum Porsuk'un dolu dolu aktığını görünce şüphelendim. İktidar partisi suyumuzla bile oynuyorlar.'
SAHİP ÇIKALIM
Sulama Birliği eski Başkanı Selami Ayaz da büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kaldıklarını kaydederek 'Eskişehirli suyuna sahip çıkmalı. Şu anda aşırı bir şekilde, Porsuk yatağına su verilmekte. Nereye veriliyor? Polatlı'nın, Sivrihisar'ın köylerine veriliyor. Ankara'dan talimat var diye baskıyla Porsuk Barajı'ndan Porsuk yatağına su verilmekte. Malum bir kuraklık yaşanıyor. Bu sene yetmeyecek su, seneyi de düşünmek zorundayız' diye konuştu. Günyüzü Mahallesinde çiftçilik yapan vatandaşlar da sulama kanallarıyla ilgili zorluklar yaşadığını belirterek, kullandıkları suya para ödediklerini ancak Polatlılı çiftçilere bu suyun bedava verildiğini söyledi. HM
Editör: TE Bilisim