Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'ne(ESOGÜ) hazırlattığı 2015-2035 yıllarını kapsayan Eskişehir Ulaşım Ana Planı (EUAP) 'Sonuç Raporu' tamamlandı. Rapor proje paydaşlarının çalıştayla kamuoyuna sunuldu. Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Salon'da gerçekleşen çalıştayda 2015-2035 yıllarını kapsayan Eskişehir Ulaşım Ana Planı'nın (EUAP) son şekliyle ilgili olarak İTÜ'den Doç. Dr. Kemal Selçuk Öğüt ve Doç. Dr. Onur Tezcan sunum yaptı.

3 CADDEYE PARK YAPILMAYACAK
İTÜ'den Doç. Dr. Kemal Selçuk Öğüt, 'Yol kenarı parkları, park ceplerine aldık. Atatürk Caddesi, Süleyman Çakır Caddesi, Ziya Paşa Caddesi bu caddelere kesinlikle yolu kenarı parkları yapılmaması gerekiyor. Buralara park cepleri ayırdığımız zaman yolu genişletme imkanımız yok. Kaldırımları daraltmamız gerekiyor, zaten kaldırımlar çok dar. Eğer buralara parklar yapılırsa gecikmeler oluşuyor. Bu üç caddede parkların yasaklanması gerekiyor' dedi. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Onur Tezcan ise, uzun dönem için çözümler oluşturduklarını aktardı. Eskişehir Ulaşım Ana Planı için 5 senaryo paketi oluşturduklarını ifaden eden Tezcan, 'Birinci senaryo için 7 hafif raylı sistem hattı var. ikinci ve üçüncü senaryo paketinde 6 tane hafif raylı sistem hattı var. Dördüncü 5 tane hafif raylı sistem hattı Burada da 4 tane hafif raylı sistem hattı var' dedi.

İŞTE YENİ TRAMVAY HATLARI
'Ulaşım sistemi senaryoları; yeni planlanan toplu taşıma hatları, mevcut karayolu toplu taşıma sistemi düzenlemeleri, karayolu ağı değişikliği ve yaylaştırma projeleri gibi 4 ana maddede toplandı. Yeni planlanan toplu taşıma hatları için yeni tramvay hatları, Zincirlikuyu ve Organize Sanayi Bölgesi sabah ve akşam saatlerinde çalışması öngörülen ayrılmış şeritli otobüs hattı, Bozüyük-OSB Banliyö Hattı. 2035 yılı için öngördüğümüz birinci tramvay hattı Kent Hastanesi, Emek,Opera, Kumlubel, Esentepe hattı. İkincisi Osmangazi Üniversitesi- Gar hattı. İki üniversite arasında yoğun bir talep var. Gerek bu talebi karşılamak merkeze olan talebe yeni bir alternatif yaratmak amacıyla önerdiğimiz üçüncü hat ise Osmangazi, Çarşı, Opera ve 2 Eylül kampüsü hattı arasında. Son olarak SSK ile 2 Eylül kampüsü arasına dördüncü hattı öneriyoruz.

YENİ OTOBÜS HATLARI
'Karayolu Toplu Taşıma Sistemi düzenlemelerini yeni otobüs hatları, otobüs hatları düzenlemeleri minibüs hatları düzenlemeleri ve dolmuş hatları düzenlemeleri diye 4 ana başlıkta toplayabiliriz. 3 tane yeni otobüs hattı öneriyoruz.İlki Kavacık-2 Eylül Kampüs otobüs hattı. İkincisi Keskin-Batıkent Otobüs hattı. Üçüncüsü Osmangazi-Kocakır hattı. 12 ilçeye sadece İnönü'ye bir hat var. Yunus Emre Devlet Hastanesi- İnönü hattı bulunmakta. Mevcut otobüs hatlarının Mahmudiye, Çifteler, Seyitgazi, Han, Alpu, Mihalgazi ve Sarıcakaya ilçelerine uzatılmasını önerdik. Karayolu ağı değişikliği karayolları tarafından yapılıyor. Uygulamaya konuluyor. Eskişehir'e yeni yapılması planlanan bir çevre yolu vardı. Onu değerlendirdik. Eskişehir yeni stadyumuyla ilgili bir iyileştirme var. Ankara-İzmir otoyolunun bağlantısı var.' HM
Editör: TE Bilisim