Son bir iki aydır Eskişehir'in çok tartışılan ve dilimizden düşmeyen konusu, URAYSİM…
İlgililer dışında aslında ismi de tam olarak bilinmiyor!
Ulusal Raylı Sistemler Araştırma Merkezi… Anadolu Üniversitesi tarafından hayata geçirilmesi planlanıyor.
Çok dinlediniz, çok okudunuz biliyorum. Ne manşetlerden düşüyor bu konu, ne de dillerden…
URAYSİM ile ilgili ne zaman bir haber okusam, o haberin 2 önemli öznesi oluyor benim için… Birisi kesinlikle UYARSİM! Öteki ise URAYSİM hakkında fikir beyan eden, gündeme getiren, karalayan, öven kişi veya kurum ya da siyasi parti!
Her kimse artık…
URAYSİM, bir inat mı?
Yapmak isteyenler ile karşı çıkanların inadı mı?
Yaparım! Yapamazsın! Engellerim! Engelletmem! Dokunurum! dokundurtmam!
Konuyla ilgili tüm söylemlerin özü bu inadın tarafı olmaya insanları yönlendiriyor.. Ya da sanki gizli bir el durumu buraya itekliyor!
UYRASİM Projesi, Kalkınma Bakanlığı tarafından 2012 yılında onaylanmış ilk ortaya çıktığında da çokça övgüler almıştı. Yani uzun zamandır beklenen bir proje! Sonra yoğun gündem arasında unutuldu gitti…
Unutulmasının bir nedeni var!
Yıllarca çivi bile çakılmadı! Yapılan binalar adeta çürümeye terk edildi! Döşenecek rayların yerleri sürekli değiştirdi!
Yeniden gündeme gelmesinde ise Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş'ın etkisi oldu. URAYSİM'in yakınlarına 'İhtisas Organize Sanayi Bölgesi yapalım!' deyince, anlaşılan o ki, birileri de durumdan vazife çıkardı, URAYSİM için kamulaştırma kararlarını aldı!
Şimdi de sanki ESO, URAYSİM Anadolu Üniversitesi'nin değil de kendisinin projesiymiş gibi bir algıyla Eskişehirlilerin karşısına çıkıyor!
URAYSİM'i tartışıyoruz da nedense Alpu Ovası'nı tartışmıyoruz. Şöyle bir hatırlayın… Alpu Ovası 51 bin hektarlık bir tarımsal sit alanı! Eskişehir'in en büyük ovası! Bu kadar verimli bu kadar geniş başka bir arazi yok!
Alpu Ovası'nda verimli tarım arazilerine kurulmasa URAYSİM'i kimse konuşmaz. Tartışmaz!
URAYSİM hayata geçerse İhtisas Organize Sanayi Bölgesi de yapılır, kömürlü termik santral de dikilir (!) maden de aranır; güzelim Alpu Ovası delik deşik de edilir, toprak da satılır!
İnat edilen konu URAYSİM değil de, Eskişehir'in kıymetlisi haline gelen Alpu Ovası'nı yok etmek isteği olmasın!