RÖPORTAJ: MELTEM KARAKAŞ

Büyükerşen'in adaylığının oyları yığınsal şekilde artıracağını vurgulayan Özkar, 'Yılmaz Büyükerşen 81 milyonu kucaklayan, güven duyulan bir isim. Büyükerşen, Güneydoğu'dan, Karadeniz bölgesinden, İç Anadolu'dan, Trakya, Akdeniz, Ege buralardan yığınsal bir oy artışına sebep olur' dedi.

AK Parti ve MHP ittifakı 24 Haziran'da erken seçim kararı aldı. Sizce neden böyle bir karar alındı? Nasıl değerlendiriyorsunuz?

Erken seçim kararı almalarında ana etken, bir başka etken olduğunu düşünmüyorum yani Türkiye Cumhuriyeti ekonomik anlamda iflasın eşiğine geldi. Bu hükümetin 16 yıllık uygulaması ekonomide üretkenliği değil kağıt üzerinde rakamlar üzerinden büyümeyi ön gördü. Yapılan yatırımlar sadece yol, köprü buna benzer alt yapı hizmetleri. Onun dışında sanayi üretiminin artırımına yönelik kör kuruşluk yatırım yok. Özel sektörün yatırımları da büyük ölçüce kısıtlandı. Çünkü özel sektör yatırım yapacakları bir güvence ister. Şimdi yapılan uygulamalarda hukuk devleti olma özelliğini kaybettiğimiz için herhangi bir durumda yatırımcı olumsuz bir durumla karşılaştığında bağımsız mahkemelerin kendi lehine karar vereceğine dair umudu yok. Yatırımcı da güvenmiyor. Yatırımlar durdu. Sadece yol, köprü… Bunlar da devletin yatırımları ile yapılmıyor. Yap-işlet-devret şeklinde 30 yıllığına hizmet alım garantisi ile bizim cebimizden o şirketlere para aktarılıyor. Yani baş etken ekonomi. Ekonomik kriz yok deniliyor. Cumhurbaşkanı dolarla oynasanız da filan diyor ama kimsenin oynadığı yok. Türk Lirası hızla değer kaybetti. Piyasa durgunlaştı. O yüzden bu krizle başa çıkamayacaklar. Çıkamayacakları için de bir an önce baskın seçim yapıp bunun etkilerinden kendilerini muaf tutmaya çalışıyorlar.

BAŞARIYLA GEÇİRECEĞİZ

Peki CHP erken seçime hazır mı? Moral olarak nasıl?

Zaten her an Türkiye'de her şeyin olabileceği üzerinden hesabımızı yapıyoruz. O nedenle tabi ki hazırlıklarımız var. Bir siyasi parti ordu gibidir. Her gün talim, eğitim yapar. Biz de bunları yapmaya devam ettik. Zaten Eskişehir özelinde de diğer iller bakımından da genel merkez bakımından da sürekli ülkenin gündeminde, sahalarda olduk. Bu süreci biz başarıyla geçireceğiz diye düşünüyorum.

Birçok CHP'li 'Hodri meydan' sloganıyla sosyal medyada paylaşımlar yaptı. CHP kendine çok mu güveniyor?

Evet. O paylaşımlardaki özgüven de bu hazırlıklarından kaynaklı. Kimseden bir çekincemiz yok. Yine sahalarda, meydanlarda Cumhuriyet Halk Partisi başarıya gidecektir.

CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı olarak Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Yılmaz Büyükerşen'in İlhan Kesici'nin isimleri geçiyor. Sizce CHP'nin adayı kim olmalı? Nasıl bir profile sahip olmalı?

Genel Başkanımız Cumhurbaşkanı adayı olmayacağını söyledi. O yüzden farklı isimler üzerinde fazla değerlendirme yapmaya gerek yok. Olabilecek en doğru aday Yılmaz Büyükerşen. Hem parti içinde hem de toplumun büyük kesiminde böyle bir beklenti var. Bu beklenti de doğru. Yılmaz Büyükerşen yıllardır oluşturduğu bir kimlikle zaten güven duyulan bir insan. O yüzden bizim ortak adayımızın Yılmaz Büyükerşen olması gerekir. 81 milyonu kucaklayacak bir isim. Farklı il başkanlarıyla bazı görüşmeler yaptım. Onların da iddialı olarak söylediği şeyler Büyükerşen'in Güneydoğu'dan, Karadeniz bölgesinden, İç Anadolu'dan, Trakya, Akdeniz, Ege buralardan yığınsal bir oy artışına sebep olacağını söylüyorlar.



HER TÜRLÜ ONUR VERİCİ

24 Haziran'da Eskişehir'deki üç vekilin değişeceği doğru mu? Engin Çakmak'ın, Nuray Akçasoy'un isimleri milletvekilliği için geçiyor. Hatta sizin de milletvekili olmak istediğiniz konuşuluyor. Vekilliğe aday mısınız?

Bunlar her seçim döneminde konuşulan şeyler. Adı geçen bütün arkadaşlarımız bu işi layıkıyla yapar. Hiç o konuda şüphemiz yok. Milletvekili olup olmamak da çok önemli değil. Burada önemli olan ülkenin kurtuluşu. 16 yıldır eğitim, sanayi yatırımı gerilere gitti. Hukuk devleti ve demokrasi adına birçok şey geriye gitti. O kadar milletvekilliği vs bunların tartışılması bile doğru değil. Çünkü asgari olması gereken şeylerden yoksun kaldık. Türkiye'de hedef şu olmalı: Asgari demokrasi, hukuk devleti bu güvenceleri sağlayacak bir yönetim tarzının mutlaka olması gerekiyor. Herkesin bu duyarlılıkla hareket etmesi gerekir. Tabi iktidar olmak, iktidar partisinin paydaşı olmak, yöneleceği icraatın içinde olmak İl Başkanı olarak, Milletvekili olarak, Bakan olarak her türlü mümkün ve onur verici.

RİSK ALAMAYIZ

İttifak konusunda görüşleriniz neler? CHP ittifak yapmaya açık mı gerçekten?

Tabi yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bunda her türlü önyargıdan sıyrılmak gerekir. Ama hassasiyetle değerlendirilmesi gereken bir konudur. Her parti kendi kulvarında da ilerleyebilir ama barajla ilgili sorunu olan siyasi partilerle ivedilikle ittifak formüllerinin aranması gerekir. Çünkü bir siyasi partinin barajın altında kalması bu hükümetin devam etmesine neden olur. Öyle bir riski alamayız.

Genelde seçmenlerin siyasilerden beklentisi olur. Ama sizin bir siyasi parti il başkanı olarak seçmenden beklentileriniz var mı?

Seçmen aslında birçok şeyin farkında. Sahaya indiğimizde hükümetin yanlış uygulamalarını anlatıyoruz. Vatandaş önümüze geçiyor daha fazlasını bize söylüyor. Bizim eksik bıraktıklarımızı söylüyor. Çıkarılacak Cumhurbaşkanı adayının vatandaşların güvenini kazanan bir aday olması çok önemli. Aslında vatandaş güven duyduğu bir isme oy vermeye hazır. Seçmen sandığına, oyuna sahip çıkacaktır. Geçen Cumhurbaşkanlığı seçiminde olmayan duyarlılık şu anda oluşmuş durumda. Seçim sürecinde kendi oy kullandığı yerde olamayacak insanlar bana ne yapmamız gerekiyor oy kullanmak için diye soruyorlar. Ben de onlara diyorum, ikinci adres olarak bulunduğunuz yeri beyan edin. Bulunduğunuz yerde oy kullanabilirsiniz. Bunu Nüfus Müdürlüğüne gidip ikinci adres olarak verirsiniz. Seçmen listeleri askıya çıktığında herhangi bir yanlışlık olursa da itiraz yoluyla seçmen kaydınızı oraya aldırabilirsiniz. Bu duyarlılık var. Geçen Cumhurbaşkanlığı seçimindeki gibi bir kaçış yok.

KIRGINLIKLARI BIRAKTIK

Peki Partililere bir mesajınız var mı? CHP sık sık parti için tartışma ve kırgınlıklarla gündeme geliyor çünkü.

Valla her şeyi bıraktık. Parti içinde olan kırgınlık vs. Zaten çok yoğun bir şey yok. Abartılıyor sadece. Verilen haberler abartılı olduğu için öyle bir algı oluşturuluyor. CHP'nin içerisinde AKP kadar sorun yok. Asıl sorun AKP'nin içerisinde. Tabi basın buna fazla yer vermiyor. Bizim içerimizde öyle çok bir sorun yok. Zaten şu seçim sürecine girildiğinde de en ufak kırgınlıkları da tartışmaları da bıraktık artık. Onlarla işimiz yok.

MERKEZE AĞIRLIK VERECEĞİZ

Geçen seçim süreçlerinde kırsala ağırlık verdiğiniz ve merkezi ihmal ettiğinize yönelik eleştiriler aldınız. Bu seçimde de kırsal konusunda ısrarcı olacak mısınız?
Bu kez merkezde yoğunlaşacağız. Merkezde yoğunlaşmamız gereken bir seçim çünkü. Yerel seçim olsa tabi kırsalı daha fazla önemseyeceğiz. Ona ilişkin planlarımız vardı. Boş mu bırakacağız? Tabi ki hayır. Eskişehir'de merkez, nüfus ve seçmen ağırlıklı. Merkeze daha fazla ağırlık vereceğiz.
Editör: TE Bilisim