1. Ulusal Odunpazarı Lületaşı Festivali kapsamında düzenlenen 'Lületaşı Yaşamalı' paneli Yunusemre Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Panele Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hüseyin Alan, CHP İl Başkanı Rabia Akman ve çok sayıda kişi katıldı.
FAY HATTINA YAKIN
Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Başkanı Prof. Dr. Can Ayday, festivalin Eskişehir ve Türkiye için çok önemli olduğunu söyledi. Lületaşı rezervinin yüzde 85'inin Türkiye'de olduğunu söyleyen Ayday, 'Yüzde 15'lik kısmının ise kalitesi çok bozuk. Bu yüzde 15'lik kalitesiz lületaşının üzerine santral yapalım demiyorlar da bu yüzde 85'lik önemli kısmın bulunduğu alanı yok etmek istiyorlar' dedi. Ayday ayrıca, Alpu Kömür Sahası ve termik santral sahasının aktif fay hatlarına çok yakın olduğunu söyledi.
DESTEK İSTEDİ
Ardından söz alan TMMOB Maden Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Ümit Yıldırım da 'Bu değeri gelecek nesillere aktarmak için ARGE çalışmaları mutlaka yapılmalı. Bu bölgeyi yeraltı turizmine açıp, sunum ve satış mağazaları da açarak bölgeye canlılık kazandırmalıyız. Turizm bölgesi Eskişehir'e gelen her turist otobüsü o bölgeye de gidecektir' diye konuştu. Konuşmacılardan lületaşı maden işçisi Süleyman Özsak ise Beyazaltın Mahallesinde yazın çiftçilikle kışın ise lületaşından geçindiğini ifade etti. Lületaşını yeraltından çıkarırken zorluk çektiklerinden bahseden Özsak, yetkililerden bu konuda destek beklediklerini söyledi. HM
Editör: TE Bilisim