Yüksek fiyatlar karşısında akıllı telefon alamayan vatandaşlar için yeni bir dönem başlıyor. Teknoloji marketlerinin hayata geçirdiği uygulama ile artık uzun dönemli telefon kiralanabilecek.

Enflasyondaki artışın günümüz teknolojisinin vazgeçilmezleri arasında olan akıllı telefon fiyatlarını da etkilemesiyle birlikte, telefon almak isteyen vatandaşlar çareyi ikinci el veya yenilenmiş telefon almakta buluyordu. Ancak sıfır ürün almak isteyen vatandaş için satışlarda demokratik olabilmeyi amaçlayan teknoloji marketleri tarafından yeni bir uygulama başlatıldı. Bu uygulamayla birlikte telefon satın almak istemeyen veya alamayan vatandaş kiralama yöntemiyle akıllı telefon kullanabilecek. Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Başkanı Süleyman Bakal ve telefon satıcısı Halit Demir, yeni uygulamaya ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili tüketicileri uyardı.
 

SÖZLEŞMEYİ MUTLAKA OKUYUN

Sözleşme içeriğine dikkat edilmesi ve kişisel verilerin korunması noktasına önem verilmesi gerektiğinin altını çizen Bakal, “Önemli bir karar, önemli bir uygulama. Elbette tüketicilerin ihtiyaçları varsa telefon kiralama seçeneğini değerlendirmelidir. Ancak tüketiciler bu seçeneği değerlendirirken, bazı konulara dikkat etmelidir. Öncelikle tüketiciler sözleşmeyi dikkatle okumalı, anlayabildikleri kadar üzerinde müzakere etmeli, belki de sözleşmeyi 1-2 gün sonra imzalamalılar. Bu tür telefon kiralama işine gitmeden önce telefon kiralamanın tüketicinin menfaatine olup olmadığı konusunda detaylı bir piyasa araştırması yapmalı. Tüketici telefonu satın alırsa kaç lira ödeyeceğini, kiralarsa kaç lira ödeyeceğini hesaplamalı. Ayrıca kişisel verilerin ne kadar fabrika ayarlarına dönülse de tam anlamıyla silinemediğini göz önünde bulundurmalı. Tüketiciler eğer ekonomikse telefon kiralarken sözleşme sonunda satın alma seçeneğini işaretleyerek kiralama süresi sonunda satın almalıdır” diye konuştu.

Giyim mağazasına giren hırsız, 4 bin lira ile kaçtı Giyim mağazasına giren hırsız, 4 bin lira ile kaçtı

ÜCRETLER MAKUL OLMALI

Yeni uygulamanın hem tüketici hem de satıcı açısından etkilerini değerlendiren esnaf Demir, “ Bir cihazı satın alamayacak durumdaki tüketici açısından olumlu etkileri olabilir ancak bu durum fiyatlar uygun olduğunda geçerli olacaktır. Sıfır fiyatı 10 bin lira olan bir ürün 5-6 bin liraya kiralanırsa çok da mantıklı olmayacaktır. Bir de kiralama sadece belli kişilerin tekeline verilecekse benim gibi küçük esnaflar olumsuz etkilenecektir. Küçük esnaf kiralama yapamazsa ayrımcılık yapılmış olur. Ticari olarak bizi etkilemiş olur. Kiralama, genelde ürüne uzun süreli ihtiyaç duymadığımız durumlarda tercih edilir.  Ama telefon bir iletişim aracı olduğu için insanlara her zaman lazım olan bir şey, bu nedenle ben çok tavsiye etmiyorum. Kiralanan üründe bir kırılma ya da su ile temas durumlarına karşı da tüketiciden yana bir kanun çıkarılması gerekiyor. Aksi halde sigorta parası kiralama bedelinden daha fazla talep edilirse tüketici burada mağdur olmuş olur ama tüketici de bu durumu kötüye kullanabilir. Bu da arızalarda artışa neden olur. Bu gibi nedenlerle detaylı bir düzenleme yapılması hem tüketici hem de satıcı için yerinde olacaktır” dedi.

Kaynak: Yenigün Gazetesi - Sümeyra Balcı