Türkiye'deki araç sahipleri için önemli bir gelişme yaşandı. Araç muayene hizmetlerinde yeni bir dönem başlıyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından başlatılan ihale süreciyle birlikte, araç muayene ücretlerinde vatandaşı sevindirecek bir değişiklik hayata geçiriliyor. Kredi kartıyla ödeme yapan sürücüler için müjdeli haber geldi.
Özelleştirme İhalesi ile Araç Muayenelerinde Yeni Dönem
Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelik'te belirtilen şartlar doğrultusunda, imtiyaz sözleşmesinin sona ermesine yakın bir zamanda yeni bir ihale süreci başlatıldı. Bu süreç, 15 Ağustos 2027 tarihine kadar tamamlanması gerekiyor. Cumhurbaşkanı Kararı ile araç muayene hizmetleri tekrar özelleştirme kapsamına alındı.
20 Yıllık İmtiyaz ve İhale Süreci Hakkında Bilgiler
Yeni dönemde, araç muayene hizmetleri 20 yıl süreyle özel sektör tarafından yürütülecek. ÖİB'nin düzenlediği ihalede teklifler alındı. İhale sonucunun Cumhurbaşkanı onayına sunulmasının ardından, Rekabet Kurulu'nun kararı ve Danıştay süreci tamamlanacak ve sözleşme imzalanacak. İhaleyi kazanan işleticiler, ilgili bölgelerde araç muayene hizmetlerinin tek sağlayıcısı olacak.
Kredi Kartı Komisyonu Uygulamasına Son Verildi
Araç sahiplerini en çok sevindiren konu ise kredi kartı komisyonu uygulamasının kaldırılması oldu. Yeni dönemde, kredi kartıyla yapılacak muayene ücreti ödemelerinde vatandaşlardan herhangi bir komisyon alınmayacak. Bu maliyet, tamamen işleticiler tarafından üstlenilecek. Bu sayede, araç sahipleri muayene ücretlerini daha uygun koşullarda ödeyebilecekler.
Yeni İstasyonlar ve AB Standartlarında Hizmet Kalitesi
İşleticiler, hizmet verecek araç muayene istasyonlarını inşa etme ve gerekli ekipman yatırımlarını yapma sorumluluğuna sahip olacak. Ayrıca, artan araç sayısı dikkate alınarak yeni istasyonlar açılacak. Türkiye'de yaklaşık 31 milyon 300 bin araç bulunuyor ve bu araçların muayeneleri Avrupa Birliği standartlarında gerçekleştirilecek. Bu sayede, trafik güvenliğinin artırılması ve kazaların önlenmesi hedefleniyor.