Bu yeni uygulama ile Türkiye genelinde risk altındaki bireyler ve aileler daha kapsamlı şekilde takip edilecek.

Sosyal Risk Haritası Nedir?

Bakan Göktaş, bakanlık olarak ailelerin karşı karşıya olduğu risk ve tehditlere karşı koruma çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını belirtti. Bu çalışmaların en önemli adımlarından birinin "sosyal risk haritası" olduğunu ifade eden Göktaş, "Bu haritalar sayesinde mahalle mahalle, ilçe ilçe, hane hane incelemeler yapılarak, kaç engelli, kaç yaşlı, kaç suça sürüklenmiş çocuk, kaç şiddet mağduru veya şiddet riski altında olan kadın var, hepsi belirlenecek. Elde edilen bulgularla her bölgeye ve hatta her aileye özgü önleyici faaliyetler belirlemek mümkün olacak," dedi.

Sosyal Risk Haritası ile Şiddet ve İstismara Karşı Mücadele

Kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı ve bağımlılık gibi toplumsal sorunların da bu harita ile bütüncül bir yaklaşımla ele alınacağını söyleyen Göktaş, risk altındaki bireyler ve ailelerin tespit edilmesiyle henüz vakalar gerçekleşmeden önleyici müdahalelerde bulunabileceklerini ifade etti.

Ahırda çıkan yangın kontrol altına alındı Ahırda çıkan yangın kontrol altına alındı

Bakanlıklar Arası Koordinasyon

Sosyal risk haritası çalışmasında Adalet, İçişleri, Milli Eğitim, Sağlık, Gençlik ve Spor bakanlıklarıyla yakın işbirliği içinde olduklarını belirten Göktaş, "Koordinasyon halinde yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda, bu riskleri henüz gerçekleşmeden tespit edip önleyici adımlar atma kapasitemizi artıracağız," dedi.

81 İlde ve 922 İlçede Pilot Çalışmalar

Bakan Göktaş, sosyal risk haritasının pilot çalışmalarını başlattıklarını ve bu uygulamanın 81 il ile 922 ilçede tamamlanacağını açıkladı. "Haritalar oluşturulduğunda, tek bir ekrandan bu verilere ulaşabileceğiz ve daha hızlı müdahale edebileceğiz," dedi.

"Aile Rehberi Sistemi" Geliyor

Bakan Göktaş, sosyal risk haritalarından elde edilecek bulgularla "Aile Rehberi Sistemi" adı verilen yeni bir modeli hayata geçireceklerini de duyurdu. Bu sistem sayesinde ailelere yönelik danışmanlık hizmeti sunulacağını ve ailelerin güçlendirilmesine yönelik yenilikçi yaklaşımların devreye alınacağını belirtti.

Aileleri korumak adına başlatılan bu kapsamlı çalışma, risk altındaki bireylerin ve ailelerin korunmasında önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: Haber Merkezi