İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 29 Ağustos-5 Eylül tarihleri arasında emniyet ve jandarma trafik ekiplerince gerçekleştirilen trafik denetimleriyle ilgili detayları sosyal medya hesabından paylaştı. Bakan Yerlikaya, bu süreçte 2 milyon 411 bin 916 aracın denetlendiğini ve toplam 432 bin 299 sürücüye işlem yapıldığını duyurdu.

Denetimlerde Hangi İhlaller Öne Çıktı?

Bakan Yerlikaya, denetimlerde ışıklı veya sesli uyarı işareti (çakar) bulunan cihazları mevzuata aykırı olarak kullanan 220 sürücüye işlem yapıldığını belirtti. Ayrıca, hız ihlali nedeniyle 117 bin 687 sürücü, periyodik muayenesi yapılmamış araç kullanan 24 bin 259 sürücü, emniyet kemeri takmayan 15 bin 935 sürücü, sürücü belgesiz araç kullanan 15 bin 475 sürücü ve zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmayan 9 bin 498 sürücüye işlem uygulandı.

Aşırı Hız ve Emniyet Kemeri Kullanımına Dikkat Çekildi

Bakan Yerlikaya, 2024 yılının ilk 8 ayında ölümlü veya yaralanmalı trafik kazalarının yüzde 36'sının yasal olmayan hızlarda araç kullanımı nedeniyle meydana geldiğini vurguladı. Trafik güvenliğinin sağlanması amacıyla aşırı hızla etkin bir mücadele yürütüldüğünü ifade eden Yerlikaya, şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüslerde emniyet kemeri kullanımının önemine de dikkat çekti.

Resmi Gazete’de yayımlandı: Hakim ve savcılara görev değişiklikleri Resmi Gazete’de yayımlandı: Hakim ve savcılara görev değişiklikleri

Yerlikaya, emniyet kemeri kullanımının trafik kazası kaynaklı can kayıplarını yüzde 45, ağır yaralanmaları ise yüzde 60 oranında azalttığını belirtti. Şehirlerarası otobüslerde de dahil olmak üzere seyahat süresince sürücü ve yolcuların emniyet kemeri kullanmasının yasal bir zorunluluk olduğunu hatırlattı.

Kaynak: Haber Merkezi