Türkiye’nin coğrafi konumu ve sosyo-ekonomik istikrarı sayesinde bölgesel ve küresel göç hareketlerinden en fazla etkilenen ülkelerden biri olduğuna dikkat çeken Yerlikaya, Türkiye'nin göç yönetimindeki başarılı yaklaşımını vurguladı.

Cumhurbaşkanının Liderliğinde Göç Yönetimi Modeli

Bakan Yerlikaya, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, dünyaya örnek olabilecek bir göç yönetimi sistemi oluşturduğunu belirtti. Türkiye’nin medeniyet değerlerine dayanarak, insanı ön planda tutan ancak kamu düzeni ve güvenliğinden asla taviz vermeyen bir politika izlediklerini söyledi.

Kapsamlı Göç Politikası

Bakan Yerlikaya, Türkiye'nin göç konusundaki yaklaşımını kapsamlı bir şekilde ele aldıklarını belirtti. Türkiye, uluslararası koruma, yeniden yerleştirme, gönüllü geri dönüş, düzenli ve düzensiz göç, insan ticareti, göçmen kaçakçılığı ile mücadele ve sınır yönetimi gibi bütüncül bir politikayla bu meseleleri ele aldığını ifade etti. Göç İdaresi Başkanlığı'nın koordinasyonunda, kamu kurum ve kuruluşları, uluslararası kuruluşlar ve bölgesel platformlarla eşgüdüm içinde bu politikaları uyguladıklarını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan G20'de aile fotoğrafında yer aldı Cumhurbaşkanı Erdoğan G20'de aile fotoğrafında yer aldı

Göç Yönetimi Ortaklık ve İş Birliği Gerektiriyor

Bakan Yerlikaya, göç yönetiminin tek bir ülkenin ya da bölgenin tek başına üstlenebileceği bir mesele olmadığını belirtti. "Göç yönetimi, ortaklık ve iş birliği gerektiren bir olgudur" diyen Yerlikaya, Türkiye’nin bu doğrultuda uluslararası kuruluşlarla iş birliği yapmaya devam edeceğini ifade etti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın göçün temel nedenlerine inilmesi gerektiğini ve tüm devletlerin külfet ve sorumluluk paylaşımı yaparak birlikte hareket etmeleri gerektiğini sürekli olarak uluslararası platformlarda gündeme getirdiğini söyledi.

Uluslararası Çabalar ve Göçün Temel Nedenleri

Yerlikaya, Türkiye’nin uluslararası kuruluşları bu çabalar doğrultusunda harekete geçirmek için yoğun bir çaba sarf ettiğini de sözlerine ekledi. Göçün önlenmesi ve yönetilmesinde daha fazla uluslararası iş birliği gerektiğini vurgulayan Bakan Yerlikaya, bu meseleye kalıcı çözümler bulabilmek için küresel bir dayanışmanın şart olduğunu belirtti.

https://twitter.com/AliYerlikaya/status/1856340987246751953
Kaynak: Haber Merkezi