Veteriner hekimlerin Sağlıkta Şiddet Yasası kapsamına alınması gerektiğini vurgulayan Yuva, “Şiddetin kime olduğunun bir önemi yok. Biz veteriner hekimler çalışma şartlarımız gereği her yerde bulunduğumuzdan şiddete bizler de maruz kalıyoruz. Bu yüzden diyoruz ki beşeri tabip hekimleri Sağlıkta Şiddet Yasası’na alındı. Sadece şunu soruyorum; biz neden alınmıyoruz. Biz hekim değil miyiz? Biz Sağlıkta Şiddet Yasası’na alınmak istiyoruz. Bizler üretimden fabrika çıkışına kadar her aşamadayız. Sağlıklı gıda varsa sağlıklı insan vardır. O yüzden diyoruz ki bu yasaya bizi de alın. Benim meslektaşlarım yeri geliyor kliniklerde, mezbahalarda. Biz güvenli gıdayı halka kavuşturmak adına her noktada çalışıyoruz. Kamudaki arkadaşlarımız koruyucu hekimlik adına üzerine düşen her şeyi yapıyor. Klinisyen arkadaşlarımız her şeyi yapıyor. Mezbahalarda ve parçalamada çalışan arkadaşlarımız elinden gelen her şeyi yapıyor. O yüzden Sağlıkta Şiddet Yasası’nın bizim mesleğimize gerçekten değer katacağını düşünüyoruz. Bizim buna ihtiyacımız var. Ankara’daki bir arkadaşımızın kliniğine bir tane kendini bilmez bir insan, kliniğindeki bütün cihazları parçaladı. Kimsenin böyle bir hakkı yok. Veteriner hekimler olarak bu olay bizlerin kalbini kırıyor. Bu yasa bizler için çok kıymetli” ifadelerini kullandı.

MÜDÜRLÜK KURULMALI

Sokak hayvanları sorununun çözümü için yapılması gerekenleri anlatan Yuva, “Sokak hayvanları /problemi 2-3 tane kurumun ortasında kalmış bir konu. Sokak hayvanlarıyla ilgili bir yasa bekleniyor. Biz 16 Aralık’ta bir çalıştay yapmıştık. Burada sokak hayvanları komisyonu da vardı. Biz bu çözümle alakalı neler yapacağımızın az çok ana hatlarını oluşturduk. 5199 sayılı kanunda yani sokak hayvanlarını koruma kanununda bazı eksikler var. Bu eksikliklerin en büyük nedeni tek elden yürütülmesi. Biz diyoruz ki sokak hayvanlarının tüm illerimizde bir tane mesul kurum olsun. Sokak hayvanı olduğu zaman Tarım Orman Bakanlığı’na mı gidecek, belediyeye mi gidecek, emniyete mi gidecek, nereye gidecek? Bu kavramları ortadan kaldırmak adına tek bir yapısal kurum kurulması gerektiğini düşünüyoruz. Bunu yaptığınız zaman karşınızda bir muhatap göreceksiniz. İkincisi belediyelerde çalışan veteriner hekimlerimizin çoğunluğu belediyeler tarafından sözleşmeli çalışan olarak görev alıyor. Bu insanlar kadrolu olmadığı gibi de yaptıkları hizmetlerin maddi karşılığını alamıyorlar. Peki çözüm ne? Çözüm çok kolay. Tüm belediyelere diyeceğiz ki kadro tahsisi yapacağız. Biz bir belediyeye veteriner hekim alması için şirket kursun bizi oraya alsın… Bir kere bu bizi incitiyor. Barınak hekimliği gerçekten zor bir hekimlik. Orada yapılan operasyonlar, günlük tedaviler o kadar kolay şeyler değildir. Diğer bir konu da belediyelerde, özellikle büyükşehir belediyelerinde veteriner işleri daire başkanlığı kurulması bizler için çok kıymetli. Bunu kurduğunuz zaman o ilde bütün sorunları artık kurumsallaştırırsınız. Veteriner işleri müdürlüğünün müdürü de veteriner hekim olmalı” dedi.

7/24 HAZIRIZ

Veteriner hekimler olarak sokak hayvanları problemini çözmek için 7/24 hazır olduklarını belirten Yuva, “Hayvan üreten yerlerin ciddi bir şekilde denetimi ve cezalarının artmalı. Sonrasında da sahipsiz hayvan vakfı kuracağız. Sahipsiz hayvanların beslenmesinden, yaralanmasından, tedavisinden, bağışlardan hepsini bu vakıf devlet kontrolünde olacak. İnsanlar buraya bağış yapacak ve bize güç katacak. Sokak hayvanları sorununu kontrol edemediğimiz için bazen bunlar bizi üzmekte. Çünkü o canlar hepimizin canı. Bu canların öldürülmesi gibi bir şey olabilir mi? Biz buna kesinlikle karşıyız. Biz barınak konusunda bütün belediyeleri kapsayacak bir kanun çıkarmamız gerekiyor. 14 ilçenin 12’sinde barınak faaliyeti bulunmamakta. 2 belediyemizde var. Barınak olmayan yerlerdeki hayvanlar ne olacak? Kırsaldaki bu sorunu görmemiz gerekiyor. Kayıt altına almadığınız bir şeyi kontrol edemezsiniz. O yüzden mikroçip faaliyetleri artması gerekiyor. Barınaklardaki veteriner hekimlerin sayısının acil bir şekilde artırılması lazım. Oradaki arkadaşlarımız can çekişiyor. Gerçekten ihtiyaçları var. İnanın bunlar olursa bu memleket sokak hayvanı problemini birkaç ayda çözer. Sadece istemek ve yapmak gerekiyor. Biz veteriner hekimler olarak sokak hayvanları problemini çözmek için 7/24 hazırız” dedi.

Muhabir: BERİVAN HALİS