Adıyaman Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Serdar Sönmez'in de dahil olduğu bir araştırma ekibi, Batı Antarktika'da yeni bir canlı türü keşfetti. Ekibin diğer üyeleri Mersin Üniversitesi'nden Prof. Dr. Süphan Karaytuğ, Balıkesir Üniversitesi'nden Prof. Dr. Serdar Sak ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nden Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu'dur. Araştırmacılar, Batı Antarktika'daki üç adada yaptıkları incelemelerde yeni bir Kopepod türü buldular.

Yeni keşfedilen tür, Harpacticus tae olarak adlandırıldı ve bu isim, “Turkish Antarctic Expedition” kısaltmasından geliyor. Bu keşif, T.C. Cumhurbaşkanlığı'nın himayesinde gerçekleştirilen 6. Türk Antarktik Seferi kapsamında, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) koordinasyonuyla elde edilen örneklerle gerçekleşti. TÜBİTAK tarafından desteklenen proje (Proje No: 121Y372) sonuçları, uluslararası prestijli bir dergi olan Polar Biology'de yayımlandı.

Oruç Reis petrol ve doğalgaz aramak için yola çıkıyor Oruç Reis petrol ve doğalgaz aramak için yola çıkıyor

Harpacticus tae, Antarktika'nın bentik habitatında tanımlanmış olup, ekosistemde önemli bir birincil tüketici rolü üstlendiği düşünülmektedir. Bu keşif, Antarktika ekosistemlerinin daha iyi anlaşılmasına ve Türkiye'nin kutup araştırmalarına yaptığı katkının önemine dikkat çekmektedir.

Kaynak: HABER MERKEZİ