'Terör' içimizi kemirirken ve 'savaş' kapımıza dayanmışken, bunlara bir de

'otoriter başkanlık' dolapları eklenince; toplumca duygusal dengelerimiz öylesine allak bullak olmuş durumda ki…

Böyle durumlarda en iyisi, aklımızı ve duygularımızı güvenli korunaklar altına almaktır.

Bence savaş yaygaracılarına karşı akılımızın en güvenilir korunaklardan birisi, ATATÜRK'te simgeleşen ve 'Yurtta Barış, Dünyada Barış' diye haykıran gerçeklerdir.

Ve örselenen duygularımızın en sıcak kucağıdır müzik… Hele bir de doğal güzelliklerden geçiyorsa yolunuz…

İşte 5 Aralık 2015 Cumartesi akşamı böyle sıcak bir ortamda geçti birkaç saatimiz…

Dostlarımız Nursel ve Emin DAĞLI'nın oğulları Tuncay DAĞLI'nın hazırladığı, Bilecik Belediyesi Türk Müziği Topluluğu'nun konserini izlemek için Bilecik'teydik.

ATATÜRK'ÜN BİLECİK'E İLK GELİŞİ

5 Aralık 1920 tarihindedir Atatürk'ün Bilecik'e ilk gelişi.

O zamanın İstanbul Hükümeti adına İzzet ve Salih Paşa ile TBMM Hükümeti adına M. Kemal Paşa başkanlığındaki heyet arasında, Bilecik Tren İstasyonu'nda bir görüşme yapılır. Bu görüşme, M. Kemal öncülüğündeki Ulusal Kurtuluş Hareketinin meşrulaşması ve halkla bütünleşmesi açısından önemli bir dönüm noktasıdır.

İşte bu nedenle Bilecik'te her 5 Aralık'ta özel kutlamalar yapılmaktadır.

Bizim izlediğimiz konser de bu etkinliklerden birisiydi.

Konseri ayrıntılarına geçmeden önce bu kaliteli topluluğu oluşturan, konseri hazırlayan ve yöneten Şef Tuncay DAĞLI'yı kısaca sizlere tanıtmak istiyorum.

TUNCAY DAĞLI GÜZELLİK ÜRETİYOR

Yıllar ne de çabuk geçiyor.

Kendisini ilk tanıdığımda ilkokula giden afacan bir yumurcaktı. Şimdi ise sanatın çeşitli alanlarında güzellikler üreten koskoca bir sanatçı oldu. Aynı zamanda eşi Serpil ve oğulları Oğuz ile birlikte mutlu bir aile yaşamı sürdürüyorlar.

1974 doğumlu olan Tuncay, çocukluğunu ve ilk gençlik yıllarını Eskişehir'de yaşadı. Küçüklüğünden beri adeta bir müzik sevdalısıydı.

2000 yılında Ege Üniversitesi Devlet Konservatuarı Ses Eğitimi Bölümü'nü bitiren Tuncay DAĞLI, üç yıl Fırat Üniversitesi Devlet Konservaturı'nda (Elazığ) öğretim görevlisi olarak çalıştı. 2003- 2004 yıllarında ESOGÜ Halk Bilimleri Araştırma Merkezi'nde görev yaptı. Bu arada çeşitli resmi ve amatör Türk Müziği topluluklarında şeflik yaptı.

Tuncay DAĞLI, müzik dışında küçük yaşlardan beri ilgi duyduğu 'resim' merakıyla çizdiği minyatür resimlerden oluşan zengin bir koleksiyona da sahiptir.

2004 yılında yayımlanan 'Söğüt'te Uyuyan Tarih' isimli kitabı, bilimsel ve sanatsal anlamda önemli bir eserdir. Bu kitapta yer alan fotoğraflar ve 'Tuncay Dağlı'nın Fırçasından' alt başlığı altındaki resimler, kitaba ayrı bir özellik katmaktadır.

Ayrıca Tuncay DAĞLI'nın ürettiği başka bir güzellik de 'Söğüt Türküleri' adıyla çıkardığı kasettir. Bu kasette Söğüt'ün güzel türküleriyle Tuncay'ın kadife sesi ve kaliteli yorumu bir araya gelince, ortaya çok nefis bir müzik ziyafeti çıkmış.

Şu anda Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nde Öğretim Görevlisi olan Dr. Tuncay DAĞLI, aynı zamanda ESOGÜ'de de derslerini ve diğer sanatsal çalışmalarını sürdürüyor.

KONSERDEN DAMLALAR

Dr. Tuncay DAĞLI'nın hazırladığı ve şeflik yaptığı 'Bilecik Belediyesi Türk Müziği Topluluğu'nun verdiği konser, 5 Aralık 2015 akşamı Bilecik Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi Salonu'nda gerçekleşti.

Öncelikle, Bilecik gibi küçük bir kente böylesine güzel bir salon kazandıranları kutlamak istiyorum. Sonra da yaşamakta olduğumuz karanlık günlere inat, 'Atatürk ve müzik sevgisiyle' salonu dolduran Bileciklileri…

O akşam bizlere Atatürk'ün sevdiği şarkılardan ve türkülerden bir demet sunan Bilecik Belediyesi Türk Müziği Topluluğu ise bence kutlamaların en büyüğünü hak ediyor.

Amatör bir heyecanla ama profesyonel bir biçimde sunum yapan toplulukta sazlar, sesler ve özellikle şeflik yönetimi çok iyiydi.

Türk Müziği'nin iki farklı alanı olan 'halk müziği' ve 'sanat müziği' parçaları arasındaki geçişler ustalıkla gerçekleştirildi.

Atatürk'ün sevdiği zeybek oyunlarından örnekler sunan 'Bilecik Kızıldamlar Halk Oyunları Ekibi' konsere ayrı bir güzellik kattı.

Programın sunuculuğunu yapan, emekli öğretmen Mete AYAZ ise bence profesyonellere taş çıkarttı.

Bilecik Belediyesi Türk Müziği Topluluğu; Bilecikli, Söğütlü, Bozüyüklü ve Eskişehirli amatör saz ve ses sanatçılarından oluşuyor.

Bu toplulukta yer alan Eskişehirli sanatçılar başta Şef Dr. Tuncay Dağlı olmak üzere, emekli eğitimci arkadaşlarımız Esen ŞATIR, Ziya AKKAYA, Turan TUNCEL ve Ulvi ÇUBUKÇUOĞLU'nu izlerken ayrı bir onur duyduk.

Bu güzel akşamı bizimle paylaştıkları için dostlarımız Nursel ve Emin DAĞLI'ya, Tuncay'ın dayısı ve yengesi Erdoğan- Saniye UZUNOVA'ya teşekkürler.

Sağlıkla, sevgiyle ve dostlukla…