Yalaz yaptığı açıklamada; "ESKİ Genel Müdürlüğünce Sakarbaşı kaynaklarından su temini talebi yazılı olarak ilk kez 16.11.2017 tarihinde yapılmıştır. Bu tarihten sonra 26.01.2018 ve 02.03.2018 tarihlerinde tekrar Sakarbaşı kaynaklarından su temini ile ilgili talep yazıları DSİ 3. Bölge Müdürlüğü ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na iletilmiştir. Hatta dönemin Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı olan Sn. Prof. Dr. Yılmaz BÜYÜKERŞEN tarafından, dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Sn. Prof. Dr. Veysel EROĞLU’na konunun Eskişehir için hayati önem arz ettiğini belirten ayrı bir yazı daha yazılmıştır.
Ancak, Tarım ve Orman Bakanlığı DSİ Etüt, Planlama ve Tahsisler Dairesi Başkanlığınca 10.09.2018 tarihli yazıları ile “Porsuk Barajından ve ara havzadan temin edilen suyun, Eskişehir İlinin içme ve kullanma suyu ihtiyacını 2060 yılına kadar karşılayacağı” hususu bildirilmiştir.
Bunun üzerine ESKİ Genel Müdürlüğünce Porsuk Barajı ve Porsuk Çayındaki su rezervinin dışında su kalitesinin de gün geçtikçe kötüye gittiği, Eskişehir ilinin sürdürülebilir sağlıklı bir içme ve kullanma suyu kaynağına ihtiyacı olduğu hususu 02.11.2018 tarihi yazı ile bildirilmiş ve bu talep üzerine DSİ 3. Bölge Müdürlüğü ile eş zamanlı olarak Porsuk Baraj Gölü Havzasında su kalitesi izlemeleri yapılmıştır.
Yapılan izlemeler neticesinde 12.06.2020 tarihinde Sakarbaşı Kaynaklarından su temini ile ilgili talebin gerek su kalitesi gerek su rezervi açısından Bakanlıkça tekrar değerlendirilmesi ESKİ tarafından talep edilmiştir.
Ayrıca, 1053 Sayılı “Belediye Teşkilatı Olan Yerleşim Yerlerine İçme, Kullanma ve Endüstri Suyu Temini Hakkında Kanun”un 2. Maddesinde “Su Kaynağını teşkil eden barajlar, isale hatları ve tasfiye tesisleri Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, depo ve tevzi şebekeleri belediyelerce yapılır” denilmektedir. Bu madde de görüleceği üzere, suyun Eskişehir’e getirilmesi konusunun zaten DSİ Genel Müdürlüğünün sorumluluğunda olduğu açıktır.
Uzun yıllar süren bu talepler neticesinde 29.11.2021 tarihinde Devlet Su İşleri 3. Bölge Müdürlüğü ile ESKİ Genel Müdürlüğü arasında “Sakarbaşı Kaynaklarından Eskişehir İline İçme, Kullanma ve Endüstri Suyu Sağlanması İle İlgili Protokol” imzalanmıştır. Bu ve benzeri protokollerde yatırımı her ne kadar DSİ üstlense de, kanunen yatırımdan faydalanacak kurum ya da kuruluş belirli zaman diliminde yatırım bedelini DSİ’ye ödemektedir.
Yukarda safahatla anlatıldığı üzere, Eskişehir’e sağlıklı içme ve kullanma suyu temini ile ilgili tüm çalışmalar Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve ESKİ Genel Müdürlüğünce takip edilmektedir.
AKP İl Başkanı Gürhan ALBAYRAK’ın bahsettiğinin aksine bu çalışmalar Büyükşehir Belediyesinden değil DSİ’den kaynaklı olarak yavaş ilerlemektedir. Mevkidaşım tarafından konunun teferruatlı olarak araştırma yapılmaksızın gündeme getirildiği ve suni gündem yaratılmaya çalışıldığı açıkça anlaşılmaktadır. Belediyelerimiz şehrimizin geleceği için gece gündüz çalışmaktadır. Şehrimizin diğer sorunları ise iktidar eliyle çözülmeyi beklemektedir. Ülkemizin asli gündemi ise halkın üstesinden gelmekte gün geçtikçe daha da zorlandığı hayat pahalılığı ve ekonomik bunalımdır." ifadelerini kullandı.