CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz, AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak’ın Büyükşehir Belediyesini 25 yılda kentsel dönüşüm kapsamında sadece 24 daire yapmasına ilişkin eleştirilerine yazılı açıklamayla yanıt verdi.

Yalaz, AK Parti İl Başkanı Albayrak’ın yine demagoji yapmaya çalıştığını belirterek, “Belediyelerimiz verilen sözlerinin arkasındadır, ülkeyi kendi getirdikleri durumdan bihaber olanlar elbette ki konuşmak için konuşma yapmaktadır. Türlü engellere rağmen hemşehrilerimiz durumun farkındadır” ifadesini kullandı.

CHP İl Başkanı Yalaz’ın açıklaması şöyle:

“Büyükşehir Belediyemiz ve hak sahibi hemşehrilerimiz ile yüzde 100 uzlaşma sağlanarak yapım faaliyetlerine 10 Haziran 2022 tarihinde başlanan Gündoğdu-2 Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi A-Etabının 1 Aralık 2023 tarihinde bitirilmesi öngörülmüştür.

Ancak ülkemizde de birçok sektörü etkileyen pandemi süreci ve öngörülemez maliyet artışları nedeniyle kamu ihalelerinde fiyat farkı ve süre uzatımı verilmesine ilişkin 16 Ocak 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yüklenici firmaya 165 gün süre uzatımı verilmiştir.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca her yıl belirlenen Yapı Yaklaşık Birim Maliyetlerine göre, ülkede 7 kata kadar olan konut yapısının bir metrekaresini üretmenin maliyeti 2021 yılında 1.800 TL iken, 2022 yılında önce 3.000 TL, sonrasında güncellenmek durumunda kalınarak 4.275 TL ve 4.650 TL; 2023 yılında 6.350 TL, yılın ikinci yarısında 9.000 TL; 2024 yılı için ise 14.400 TL olmuştur. Ancak serbest piyasa koşullarında ekonomik dalgalanmanın getirdiği belirsizlikler ile birlikte emtia fiyatları ve işçi giderlerinin yanı sıra arsa fiyatlarındaki dengesiz artışlar, maalesef gerçek piyasa maliyetleri resmi rakamların da çok üzerine taşımıştır.

"YAPIM İŞİNİN SONUNA GELİNDİ”

AKP iktidarının 22. yılında, ülkemizin içinde bulunduğu durum da göz önünde bulundurularak, belediyemiz tarafından yüklenici firmaya toplam 250 gün süre uzatımı verilmiş ve yapım işinin sonuna gelinmiştir.

Ağustos ayında kura çekilişi gerçekleştirilerek yapım işinin tamamlanmasına müteakip üretilen konutlar hak sahiplerine teslim edilecektir. Bununla birlikte yapımı için gerekli tüm çalışmaları tamamlanan ve 639 hak sahibi ile uzlaşılan 800 konutluk Gündoğdu-1 ve 109 konutluk Gündoğdu-2 B-Etabı için şehrimizdeki tüm inşaat firmalarının davet edildiği tanıtım toplantısı 14 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Bu alanlara ilişkin hazırlanılan tanıtım dosyası Eskişehir Ticaret Odası aracılığı ile de ilimizdeki tüm firmalara gönderilerek, firmalarımız haziran ayında belediyemiz tarafından gerçekleştirilen ihalelere davet edilmiştir.

“SERMAYE SAHİPLERİ ÜRETİMDEN UZAKLAŞTI”

Bu süreçte maalesef, inşaat maliyetlerindeki durdurulamayan artışa karşılık hükümet tarafından kontrol altına alınamayan fiyatlar nedeniyle konut satışlarındaki durgunluk da sektördeki firmaları yeni inşaat yapmaktan imtina eder hale getirmiştir. AKP Hükümetince yürütülen para politikası sonucu inşaat sektörü de dahil olmak üzere sermaye sahipleri üretimden uzaklaşmıştır.

Anılan süreçlerin sonucu olarak gelinen noktada haziran ayında Belediyemizce gerçekleştirilen ihalelere katılan firma olmamıştır. Yasal süreçlere uygun olarak eylül ayında yeniden çıkılacak ihalelere de katılım olmaz ise belediyemiz öz kaynakları ve alternatif finansman modelleri ile yapım işlerini gerçekleştirecektir.

“GÜNDOĞDU-2’DE YÜZDE 100 ANLAŞMA SAĞLANDI”

Bugüne kadar Belediyemizce gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda; Gündoğdu Mahallesi’nde 639 hak sahibi ile uzlaşılmıştır. 800 konutluk Gündoğdu-1 proje alanında yüzde 94 uzlaşma sağlanıp, kalan yüzde 6’lık kesimdeki vatandaşlarımız uzlaşmaya olumlu bakmış ancak maalesef tapuları üzerinden ipotek, haciz gibi sınırlamaları kaldıramamıştır.

Odunpazarı Belediyesi'nden dev hizmet: Eskişehir'in en büyüğü! Odunpazarı Belediyesi'nden dev hizmet: Eskişehir'in en büyüğü!

Uzlaşmama tutanağı imzalanan vatandaşımız bulunmamaktadır. Gündoğdu-2 Kentsel Dönüşüm alanında ise hak sahiplerinin yüzde 100’ü ile uzlaşılmıştır.

Bir zamanlar şehrimizin göz bebeği olan, ancak günümüzde hemşehrilerimizin geçmeye çekindikleri eski Otogar ve çevresinde Porsuk-1 ve Porsuk-2 kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı olarak ilan edilmiş olup ve plan/proje çalışmalarını 2021 yılı içerisinde tamamlanmıştır.

Buradaki hak sahiplerinin görüşlerini ve isteklerini dikkate alarak kendilerinin inşaat çalışmalarını yürütebileceği bir proje hazırlanmıştır. Bu alanlarda inşaat için hiçbir engel kalmamış ve dönüşüm çalışmalarına başlanmıştır. Üstelik projeler kapsamında tek kuruş kamu kaynağı kullanılmadan üç adet yeni kent meydanı, bir adet gençlik merkezi ve konser salonu alanları ile Porsuk Çayı kıyısının Osmangazi Üniversitesi ile Kentpark arsında kesintisiz gezinti sağlayacak yeni yeşil alanları kentimize kazandırılmıştır.

Gündoğdu projeleri ile birlikte kentimiz Porsuk Çayı kıyısında 9 km’den fazla yürüyüş rotasına sahip olacaktır. Bu süreçte Porsuk Çayı kıyısındaki alanların tamamını kamu mülkiyetine geçirmeyi de Büyükşehir Belediyemiz başarmıştır!

“BÖLGE KADERİNE TERK EİLDİ”

Tüm bunlara rağmen…

Bakanlıkça 2013 yılında ilan edilen 27 hektar büyüklüğündeki Gündoğdu Riskli Alanı ile 2017 yılında ilan edilen 63 hektar büyüklüğündeki Küçük Sanayi Sitesi Riskli Alanında proje dahi hazırlanmamıştır. Bilindiği üzere Küçük Sanayi Sitesine ilişkin Odunpazarı Belediye Başkanımız Kazım Kurt projelerini hazırlatmasına rağmen yetki bakanlık tarafından Odunpazarı Belediyemize verilmemiş; bu bölge de bakanlıkça kaderine terk edilmiştir. 2013 yılında ilan edilen 56 hektar büyüklüğündeki Eskişehir Riskli Alanında ise iki kez revize edilmek suretiyle toplamda üç kere baştan hazırladığımız proje ise bakanlık onayından geçmemiş ve yasal süreçler sonunda uygulanamaz hale gelmiştir.

Ankara’dan verilen bu kararlar sadece Eskişehir’i ve Eskişehirliyi kaybetmeye mahkum etmiş, belediyelerimizi ise bütün bu zorluklarla tek başına mücadele etmeye mecbur bırakmıştır. Ancak, kentimiz tamamen kendi çabası ile ülkemize bugün de örnek olmaya devam etmektedir.

“AKP İL BAŞKANI DEMOGOJİ YAPIYOR”

Özetle, yaşanan deprem felaketlerine ve toplumca yaşadığımız acılara rağmen AKP Hükümetinin gündemi hiçbir zaman “kentsel dönüşüm” olmamış; bugüne kadar atılan tüm adımlar ve yapılan düzenlemeler ile dönüşüme ihtiyaç duyan alanlar yerine yalnızca yüksek rant potansiyeline sahip alanlar yenilenebilmiştir.

AKP Hükümetinin toplumun hangi kesimlerini düşündüğü alenen ortadadır.

AKP İl Başkanı, geçtiğimiz yerel seçimlerde tutmayan söylemleri üzerinden açıkça gene bir demagoji yapmaya çalışmaktadır. Belediyelerimiz verilen sözlerinin arkasındadır, ülkeyi kendi getirdikleri durumdan bihaber olanlar elbette ki konuşmak için konuşma yapmaktadır.

Türlü engellere rağmen hemşehrilerimiz durumun farkındadır. Büyükşehir Belediyemiz hepsine ve her şeye rağmen kentsel dönüşümü gerçekleştirip, hemşehrilerimizin refahını sağlayacaktır.”

Kaynak: Bülten