Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yeterli sayıda hizmetli atanmaması nedeniyle, sınıflar ve ortak kullanım alanlarının temizliğinde büyük sıkıntılar ortaya çıktı.

Yarı Zamanlı ve Güvencesiz Çalışan İstihdamı Tepki Çekiyor

Hükümetin tasarruf politikaları doğrultusunda, tam zamanlı temizlik personeli yerine yarı zamanlı ve sosyal güvencesiz çalışanlar okullarda istihdam edilmeye başlandı. Bu karar, okulların ihtiyaçlarını karşılayamadığı gibi, birçok okulda temizlik hizmetlerinin aksamasına neden oldu. Özellikle şehir merkezindeki bazı okullarda, velilerden para toplanarak temizlik görevlisi tutulması yoluna gidildi.

CHP Milletvekili Çakırözer’den Sert Tepki

Konuyla ilgili açıklama yapan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, okullarda yaşanan temizlik sorununa dikkat çekerek, "Çok büyük bir temizlik ve hijyen sorunu ile karşı karşıyayız. Veliler ve öğretmenlerden yüzlerce şikayet alıyoruz. Bu sorunun çözülmemesi halinde, okullarımızda salgın hastalıkların yayılması kaçınılmaz olacaktır" dedi. Çakırözer, Milli Eğitim Bakanlığı'nın emek sömürüsü yaparak geçici işçi çalıştırma politikasıyla bu sorunu çözmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Düşük Maaş ve Güvencesizlik Başvuruları Engelliyor

Eskişehir’deki okullarda temizlik personeli ihtiyacını karşılamak için başlatılan İşgücü Uyum Programı (İUP) da beklenen ilgiyi görmedi. Günde 566 TL’ye haftada üç gün çalışacak ve sadece sağlık sigortası yapılacak olan bu pozisyonlar, düşük maaş ve sosyal güvence eksikliği nedeniyle talep görmedi. Eskişehir’de açılan 1040 kişilik kontenjana rağmen, başvuru sayısı çok düşük kaldı.

Eskişehir'de zabıta yasak tanımayanları affetmedi! Eskişehir'de zabıta yasak tanımayanları affetmedi!

Veliler Temizlik İçin Para Topluyor

Bazı okullarda temizlik personeli ihtiyacı karşılanamazken, okul yönetimleri ve veliler, bağış toplayarak geçici çözümler üretmeye çalışıyor. Okul yöneticileri, "İş gücü şartlarını öğrenen kimse çalışmak istemiyor, bu yüzden velilerden para toplayarak temizlik personeli tutmak zorunda kalıyoruz" diyerek sorunun derinleştiğini belirtti.

Hijyen Sorunu Salgın Hastalık Riski Yaratıyor

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, okullardaki hijyen sorununun büyük bir sağlık riski oluşturduğuna dikkat çekti. "Eğer bu sorun çözülmezse, okullarda çok kısa sürede bulaşıcı hastalıkların yayılması kaçınılmaz olacaktır" diyen Çakırözer, velilerden ve öğretmenlerden gelen şikayetlerin giderek arttığını belirtti.

Çözüm: Kadrolu Temizlik Personeli Atanmalı

Çakırözer, okullardaki temizlik sorununun kalıcı bir şekilde çözülmesi için tam zamanlı, kadrolu temizlik personeli atanması gerektiğini vurguladı. "Geçici çözümlerle bu sorun idare edilemez. Bir an önce okullara kadrolu, güvenceli temizlik görevlileri atanmalıdır" diyerek, hükümete çağrıda bulundu.

Kaynak: Haber Merkezi