Arslan, Gündoğdu Mahallesi ve Küçük Sanayi Bölgesi’nde yer alan ve Bakanlık tarafından afet riskli alan ilan edilen bölgelerde vatandaşın endişelerini giderecek bir çalışma yapılıp yapılmayacağını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum’a sordu.

Zeytinyağı fiyatları cep yakıyor! Zeytinyağı fiyatları cep yakıyor!

Arslan soru önergesinde;

"6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un 2’nci, Uygulama Yönetmeliği’nin 3’üncü maddelerinde riskli alan; “zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Cumhurbaşkanınca kararlaştırılan alan”, riskli yapı ise “riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmi ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapı” olarak tanımlanmaktadır.
Yine aynı Yönetmelik’in 3’üncü maddesi, uygulama alanında dönüşüm projesi gerçekleştirecek olan ilgili kurumu; “Bakanlığınız, İdare ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı” olarak belirlemektedir. 6306 sayılı Kanun’un 6’ncı maddesinin 12’nci fıkrasında ise Bakanlığınızın, “bu kanunda belirtilen iş ve işlemlere ilişkin olarak TOKİ’ye veya İdareye yetki devrine ve bu iş ve işlemlerden hangilerinin TOKİ veya İdare tarafından yapılacağını belirlemeye” yetkili olduğu düzenlenmiştir.
Eskişehir ilimizin Odunpazarı ilçesine bağlı Gündoğdu Mahallesi sınırları içerisinde, 774 binayı kapsayan ve yaklaşık 4 bin 500 yurttaşımızı ilgilendiren 27 hektarlık alan, Odunpazarı Belediyesi’nin teklifi üzerine, Bakanlığınızın 20/12/2012 tarihli ve 2238 sayılı yazısıyla Bakanlar Kurulu’na sunulmuştur. Ardından, 26/07/2013 tarih ve 28719 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, 2013/4647 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla söz konusu alan “riskli alan” olarak ilan edilmiştir.
Yine, Odunpazarı Belediyesi’nin teklifi ile, “Küçük Sanayi Bölgesi” olarak bilinen Gündoğdu, Emek, Yenidoğan ve Erenköy Mahalleleri sınırları içerisinde bulunan yaklaşık 66 hektarlık alan, Bakanlığınızın 08/02/2017 tarih ve 1952 sayılı yazısı üzerine, 11/03/2017 tarihli ve 30004 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2017/9909 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile “riskli alan” olarak ilan edilmiştir.
Ancak aradan geçen yıllar içerisinde, ne Gündoğdu Mahallesi’nde ne de Küçük Sanayi Bölgesi’nde; 6306 sayılı Kanun’un 6’ncı maddesinin 12’nci fıkrası uyarınca, gerek Bakanlığınız gerekse TOKİ ya da ilgili İdare tarafından herhangi bir dönüşüm çalışması yapılmamıştır.
Riskli alan olarak ilan edilmesine rağmen yıllardır dönüşüm çalışmalarının yapılmadığı ilgili mahallelerdeki yurttaşlarımız bu durumu endişeyle karşılamakta ve büyük bir mağduriyet yaşamaktadır.

Bu kapsamda:
1)    Gündoğdu Mahallesi içerisinde kalan 27 hektarlık alandaki zemin ve yapılarla ilgili teknik raporlar, bu alanın “riskli alan” ilan edilmesi için yeterli midir?

2)    Emek, Yenidoğan, Gündoğdu ve Erenköy Mahalleleri’nin sınırları içerisinde yer alan “Küçük Sanayi Bölgesindeki” zemin ve yapılarla ilgili teknik raporlar bu alanın “riskli alan” ilan edilmesi için yeterli midir? 

3)    Teknik raporlar, söz konusu alanların “riskli alan” olarak ilan edilmesi bakımından yeterli değil ise, bu bölgelerin “riskli alan” kapsamından çıkarılması planlanmakta mıdır?

4)    Teknik raporlar yeterli ve ilan edilen alanlar afet riski taşımakta ise, Gündoğdu Mahallesi’ndeki 27 hektarlık alanın, riskli alan ilan edilmesinden bu yana neredeyse 12 yıl; Küçük Sanayi Bölgesi’nin riskli alan ilan edilmesinin üzerinden neredeyse 8 yıl geçmesine ve bu alanlarda her türlü iş ve işlemleri yapma yetkisi 6306 sayılı Kanun’un 6’ncı maddesinin 12’nci fıkrası uyarınca Bakanlığınızda olmasına rağmen, Bakanlık tarafından bugüne kadar herhangi bir işlem gerçekleştirilmemiş olmasının gerekçesi nedir?

5)    Bakanlığınız tarafından herhangi bir işlem gerçekleştirilmediği gibi, TOKİ’ye ya da herhangi bir ilgili İdare’ye dönüşüm çalışmalarının yapılması için 6306 sayılı Kanun’un 6’ncı maddesinin 12’nci fıkrası uyarınca yetki devri de yapılabilecek iken uzun yıllardır yetki devri yapılmamıştır. Uzun yıllardır yetki devri yapılmamasının gerekçesi nedir?

6)    Bakanlığınızca, ilgili mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın uzun yıllardır süren endişelerini ve mağduriyetlerini gidermek üzere herhangi bir planlama yapılmış mıdır? Yapıldı ise, bu planlamanın detayları nelerdir?

7)    Afetler bakımından “riskli alan” olarak ilan edilip, uzun yıllardır herhangi bir dönüşüm çalışmasının yapılmadığı yerlerde ikâmet etmekte olan yurttaşlarımızın can ve mal güvenliğine yönelik mevcut tehdit karşısında herhangi bir önleminiz söz konusu mudur?" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi