Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamalarda Türkiye ekonomisinin gidişatını değerlendirdi. Erdoğan, Türkiye'nin sanayideki üretim çeşitliliği, hızlı uyum kabiliyeti ve nitelikli insan kaynağıyla sürecin sonunda daha güçlü bir ülke olacağını ifade etti.

880 Bin Yeni İstihdam Sağlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, büyümenin istihdam oluşturma açısından önemine dikkat çekti ve Türkiye'nin genç, dinamik ve kaliteli insan kaynağına sahip olmasının büyük bir avantaj olduğunu vurguladı. Depremin etkilerine rağmen 2023 yılında 880 bin yeni istihdam sağlandığını belirten Erdoğan, 2024 yılında da bu artışın devam ettiğini kaydetti. "İkinci çeyrekte istihdamı 32,7 milyon kişiye ve iş gücüne katılım oranını yüzde 54,4'e çıkartarak rekor kırdık. İşsizlik oranı ise yüzde 8,8 olarak gerçekleşti" dedi.

Orta Vadeli Programda İşsizlik Tek Hanelerde Tutulacak

Orta Vadeli Program (OVP) hedefleri arasında işsizliği tek hanelerde tutmak ve 2,3 milyon yeni istihdam sağlamak olduğunu açıklayan Erdoğan, değişen çalışma biçimlerine uygun düzenlemeler yapılacağını, mesleki eğitimin güçlendirileceğini ve iş gücünün verimliliğinin artırılacağını belirtti. Ayrıca, gençler ve kadınların iş gücü piyasasına katılımının desteklenmesiyle ekonomideki rollerinin daha da öne çıkartılacağını ifade etti.

Merkez Bankası faiz kararı açıklandı Merkez Bankası faiz kararı açıklandı

Kredi Notu Artırılan Tek Ülke: Türkiye

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin 2024 yılında üç farklı kuruluş tarafından kredi notu artırılan tek ülke olduğuna dikkat çekti ve ekonominin bu süreçten güçlenerek çıkacağını vurguladı. Erdoğan, Türkiye’nin çok farklı bir lige yükseleceğini belirtti.

İhracatta Rekorlar Kırılmaya Devam Ediyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ihracatta elde edilen başarılara da dikkat çekti. 2023 yılında ihracatın 256 milyar dolarla rekor kırdığını söyleyen Erdoğan, zayıf küresel ticaret ve deprem etkilerine rağmen güçlü bir ritim yakaladıklarını belirtti. 2024 yılında bu performansın sürdüğünü vurgulayan Erdoğan, yıllık ihracatın ağustos ayında 262 milyar dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı.

Dış Ticarette İyileşme ve Cari Açıkta Düşüş

Erdoğan, 2024 yılı ağustos ayında ihracatın ithalatı karşılama oranında 10,5 puanlık bir yükseliş olduğunu ve dış ticaret açığının ilk 8 ayda yüzde 33,6 oranında azaldığını ifade etti. Cari açıktaki düşüşe de dikkat çeken Erdoğan, 2024 sonunda cari açığın millî gelire oranla yüzde 1,7'ye, Orta Vadeli Program sonunda ise yüzde 1,3’e düşmesini beklediklerini kaydetti.

Büyümede Kademeli Artış Bekleniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dış ticaret ortaklarındaki toparlanma ve enflasyondaki düşüşle birlikte Türkiye ekonomisinde hızlı bir canlanma beklediklerini söyledi. 2024 yılı büyüme oranını yüzde 3,5 olarak öngördüklerini belirten Erdoğan, 2025-2027 döneminde büyümede kademeli bir artış hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Merkezi