Hamamyolu Yediler Parkı’nda bir araya gelen Eğitim Sen Eskişehir üyeleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ adlı yeni müfredata tepki gösterdi.

EN TEHLİKELİ AŞAMA

Müfredatın eğitim sendikaları ve kamuoyunda uzak bir şekilde hazırlandığını söyleyen Eskişehir Şube Başkanı Sertaç Durdu, “Bakanlığın ÇEDES ve benzeri projeler üzerinden eğitim sistemi içine faaliyet alanı açtığı Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yanı sıra iktidarla iç içe olan dini vakıf ve cemaatler tarafından okullar, yurtlar, kurslar vb kurumlar tıpkı bir örümcek ağı gibi çepeçevre kuşatılmış durumdadır. Yeni müfredat değişiklikleri eğitim kurumları başta olmak üzere, eğitim sisteminde yaşanan dinselleşme kuşatmasının en son ve en tehlikeli aşamasını oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.

BİLİM, TARİH, FELSEFE HEDEF ALINDI

Bakanlığın öncelikli hedefinin iktidarın siyasal ideolojisini dayatmak olduğunu vurgulayan Durdu, “Müfredat değişiklikleri ile asıl hedefi düşünmeyen, sorgulamayan, eleştirmeyen, itiraz etmeyen itaatkâr nesiller yetiştirmektir. Bunun için öğretim programlarında bilimsel eğitim ile ilgili olan pek çok nokta özenle ‘sadeleştirme’ ya da ‘ayıklamaya’ tabi tutulmuş, tek adam rejiminin siyasal ve ideolojik hedefleri eğitim müfredatına yerleştirilmiştir. Eğitim müfredatında yapıldığı söylenen ‘sadeleştirme’ ile doğrudan bilim, tarih, felsefe ve sanat dersleri hedef alınmıştır. Bazı derslerde ünite ve kazanım sayıları azaltılmış, 12 Eylül darbecilerinin ‘tek ırk, tek din, tek mezhep’ anlayışı üzerinden ‘Türk-İslam sentezi’ yaklaşımını merkeze alan değişiklikler yapılmıştır” şeklinde konuştu. 

REDDEDİYORUZ

Yeni müfredatın öğrencilere katacağı hiçbir şeyin olmadığının altını çizen Durdu, “Eğitim Sen olarak eğitim müfredatı olmaktan çok uzak olan ve tek adam rejiminin yaratmaya çalıştığı dini esaslara dayalı toplum modelini temel alan, laiklik ve bilim karşıtı yeni müfredatı reddediyoruz. Eğitim ve bilim emekçileri başta olmak üzere, öğrencilerimiz, velilerimiz ve tüm kamuoyu ile birlikte bilime ve laik eğitime açıkça meydan okumak anlamına gelen müfredat değişikliklerine karşı birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz” açıklamasını yaptı.

Kaynak: M. ANIL AKSOY