Erdoğan, BM’nin güçlünün haklı olduğu bir düzenin bekçiliğini yaptığı ve işlevselliğini yitirdiğini belirtti. Ayrıca, BM Güvenlik Konseyi’nin daimi beş üyesinin keyfi davranışlarının uluslararası barış ve adaleti engellediğini ifade etti.

BM Reform Yapmalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM’nin reform yapması gerektiğini uzun süredir vurguladığını hatırlatarak, son 20 yılda bu ihtiyacın daha da belirginleştiğini dile getirdi. Erdoğan, BM’nin savaşları önleme ve tarafsız kalma misyonunu yerine getiremediğini, hatta kendi çalışanlarını dahi koruyamadığını belirtti. BM’nin İsrail’e karşı etkisiz kalışını da eleştiren Erdoğan, bu yapıdaki sorunların acilen çözülmesi gerektiğini vurguladı.

"BM Güvenlik Konseyi İşlevsiz"

Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi’nde geçici üyelerin bir fonksiyonu olmadığını, daimi üyelerin ise dünyadaki Müslüman ülkeler, Afrika ve Asya gibi bölgeleri temsil etmediğini söyledi. Türkiye, Japonya ve Almanya gibi ülkelerin haklı taleplerinin görmezden gelindiğini belirten Erdoğan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de bu durumu kabul ettiğini ancak çözüm için yeterli güce sahip olmadığını kaydetti.

ABD’de haftalık işsizlik maaşına başvuran sayısı belli oldu ABD’de haftalık işsizlik maaşına başvuran sayısı belli oldu

Türkiye'nin NATO'daki Rolü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in Türkiye'nin Avrupa güvenliği açısından hayati öneme sahip olduğuna dair veda konuşmasını da değerlendirdi. Erdoğan, Türkiye’nin NATO’da güvenilir bir müttefik olduğunu vurguladı ve Stoltenberg'in Türkiye ile olan ilişkilerinin her zaman olumlu bir çizgide olduğunu belirtti. NATO’nun ilkelerinden sapmaması gerektiğini ifade eden Erdoğan, Türkiye'nin NATO içerisindeki öneminin Avrupa tarafından bilindiğini, ancak zaman zaman göz ardı edildiğini söyledi.

Kaynak: Haber Merkezi