Yurtman, “Ormanlarımızın her gün maden uğruna kıyıma uğramasına ve temiz hava hakkımızın elimizden alınmasına sesiz kalamayacağız” dedi.
Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESÇEVDER) Başkanı Sadık Yurtman, Sarıcakaya İlçesi’nin Bilal Habeşi Mahallesinde KOZA Altın İşletmeleri AŞ tarafından başlatılacak olan altın ve gümüş madeni çalışmaları hakkında yazılı açıklama yaptı. Alpagut – Atlan’dan sonra bölgedeki Sarıkacaya’da da maden projesi çalışmalarının başlatıldığına dikkat çeken Yurtman, “Koza Altın İşletmeleri A.Ş. Tarafından başlatılan çalışmalar 15.08.2024 tarihinde proje tanıtım dosyası sunularak CED gerekli değildir kararı almıştır. Tamamen açık ocak işletmesi şeklinde olacak 1598 hektarı açık ocak olmak üzere ÇED alanı 22 hektar olarak tanıtım dosyasında sunulmuştur” diye konuştu.

Eskişehir'de polise direndi: Yalanları pes dedirtti! Eskişehir'de polise direndi: Yalanları pes dedirtti!

ORMAN ARAZİSİ

Yurtman, “Proje bedelinin 5 milyon 925 bin TL olarak hesaplandığı proje 105 bin ton tüvenan cevher ve 150 bin 480 ton ekonomik olmayan kayaç/pasa meydana geleceği öngörülmesi ile Sarıcakaya ve çevresi bu toprakların yer değişimi, patlatma vb. etkilerden dolayı Sakarya vadisi havzası yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır. Açık ocak işletmesi Eskişehir’e kuş uçumu 35 kilometre Sarıcakaya’ya 4,5 kilometre, Mayıslar’a 6,8 kilometre ve konutlara 4,5 kilometre mesafededir. Ayrıca maden sahası orman arazisi olup ormanlarımız maden uğruna yok olacaktır. Ormanlarımızın her gün maden uğruna kıyıma uğramasına ve temiz hava hakkımızın elimizden alınmasına Eskişehir Çevre Derneği olarak sesiz kalamayacağımızı bir kez daha haykırmak istiyoruz” ifadelerini kullandıç

TAHAMMÜLÜMÜZ YOK

“Altın toprağın on binde 2’si altın olduğundan hareketle 35 bin ton rezerv olduğu düşünülürse ve ayda 12 defa 19,87 kilogram dinamitle patlatmalar olacak ve seralar, meyve bahçeleri, ekili alanlar ve ormanlarımız bundan çok kötü etkilenecektir” diyen ESÇEVDER Başkanı Yurtman, şunları söyledi: “Toprağımızı, havamızı, suyumuzu altın uğruna kaybetmeğe Eskişehir Çevre Derneği olarak tahammülümüz yoktur. Bu uğurda sonuna kadar mücadeleye devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

Kaynak: Haber Merkezi