Eskişehir'de geleneksel lokma kuyruğu oluştu Eskişehir'de geleneksel lokma kuyruğu oluştu

Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik öneren yasa teklifinin, sağlıklı hayvanlara “ötanazi” öngören ve kamuoyunda en çok tartışma yaratan 5. maddesi, AKP'nin önergesiyle verilen değişiklikle kabul edildi.

Ötanazi bir çözüm değildir diyen Eskişehir-Bilecik Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erdinç Yuva, “Biz hayvanların canına can katmaya, iyileştirmeye çalışıyoruz. Aklın, bilimin ve fikrimizin yettiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Hekim olarak ötenaziyi konuşmak çok üzücü, sağlıklı hiçbir hayvana ötanazi yapılmasına onay vermiyoruz.” diye konuştu.

Tüm çözümlerin hekimlerde olduğuna vurgu yapan Yuva, “Belediyelerin bakım evleri, ihtiyaçlara yüzde 3 düzeyinde karşılık verebiliyor. Hızla bakım evlerinin arttırılması gerekiyor. Bu artırmayla  birlikte bizler de kısırlaştırma yapmalıyız. Toplumla barışık olan sokak hayvanları kaynaşmayı sağlamış ve bu argüman devreye sokulduğu takdirde daha saldırgan hayvanlar bu boşluğu dolduracaktır. Meslektaşlarımızla bu çözümün ana parçasıyız ve bu konu için çalışmak için hazırız.” dedi.

Erdinç Yuva, sahipsiz hayvan vakfı kurulmasını önemle vurgularken sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de sahipsiz hayvan vakfı kesinlikle kurulmalıdır. Türkiye’de sokak hayvanları ile ilgili bir problem olduğunda maalesef bir muhattap bulmak zor oluyor. Kurumlar arasında senkronizasyon sorunu oluşuyor. Devletimizin, valiliklerimizin bünyesinde bu vakıflar kurularak hayvanların beslenmesi, tedavi sistemleri bu vakıf tarafından yapmalıdır. Aynı zamanda sahiplendirmeyi sağlamak gerekiyor eğer sağlayamazsak  hayvanlar bu vakıflarda barınmaya devam etmelidir. Veteriner hekimler olarak, veteriner işleri müdürlüğü ve daire başkanlığı kurulması sokak hayvanı probleminin çözümüne de yararı olacaktır. Bizler başka kurumlar adı altında faaliyet yapmak istemiyoruz çünkü bu şekilde sonuca varamıyoruz. ” dedi.

Son olarak hayvanlara takılan mikroçipin önemine değinen Yuva, “Sahipli ya da sahipsiz tüm hayvanlara uygulanmasını başlatmamız gerekiyor. Çünkü kayıt altına alınmayan bir şey kontrol edilemez ve sonuçları değerlendirilemez. Ayrıca ev hayvanlarını sokağa bırakılması konusunda da ağır cezalar getirilmelidir. Resmi olmayan hayvan üretim merkezlerine ciddi manada ağır yaptırımlar gelmelidir. Biz alınan bu kararın kesinlikle karşısındayız. Gelin hep birlikte bu çözüm yöntemlerinin hepsini uygulayıp sonuca bakalım.” diye belirtti.

Kaynak: Sonhaber Gazetesi - Emrah KÖSE