Enflasyondaki artıştan olumsuz etkilenen Eskişehir esnafı, geçmiş yıllara oranla satışlarında yüzde 50 oranında düşüş olduğunu dile getirdi. Yaz mevsiminde kazançlarının büyük bir kısmını gurbetçilerden karşılayan esnaf, bu yıl beklentilerine karşılık bulamadı. Eskişehir’de alışveriş yapan gurbetçilerin Türkiye’de ki fiyatları da yüksek bulduğunu dile getiren esnaf, mevcut koşullar karşısında yaşadığı zorlukları açıklayarak yeni umutlarının okul dönemi yapılacak olan alışveriş olduğunu belirtti.

“GURBETÇİLER TÜRKİYE’Yİ PAHALI BULUYOR”

Çocuk giyim üzerine mağaza işletmeciliği yapan esnaf Emrah Şensoy, hem gurbetçiler hem de Eskişehirli vatandaşlar tarafından ürün alımında düşüş olduğunu ifade ederek, yeni umudunun okul sezonu olduğunu dile getirdi. Şensoy, “15-20 gündür gurbetçiler Eskişehir’de yoğunluk gösteriyor ama eskisi gibi alışveriş yapmıyorlar maalesef. Çünkü kendilerinin söylemlerine göre yaşadıkları ülkede ki fiyatlarla buradaki fiyatlar artık birbirine çok yakınmış. Özellikle giyim sektöründe biraz sıkıntımız var. Eskiden 3 tane kıyafet satılıyorsa şimdi 1 tane satılıyor.  Eskişehirli vatandaşların da alım oranı düşük. Yaz mevsiminde insanlar daha çok gezmeye ve tatile bütçe ayırıyorlar. Kıyafet artık zaman geçtikçe 2’inci plana düşmeye başladı. 1’inci planda ise gıda var. Ben çocuk giyim sahibiyim, bu nedenle yeni umudum okul sezonu. Okullar açıldığı zaman illa ki anneler, babalar çocuklarına okul için kıyafet alışverişi yapacak diye düşünüyorum. Umudu olmayan esnaf devam edemez, o yüzden böyle idare edeceğiz inşallah. Ekonomik sıkıntı herkeste var. Eskiden emekliler torunlarına bir şeyler alırdı, o da kalmadı. Onlara da hak vermek lazım ama bu durum da piyasayı biraz sıkıyor. Gurbetçiler de artık hesaba kitaba bakıyor çünkü 2 laflarından birisi ‘Türkiye çok pahalı’ oluyor. Düzelir diye umut ediyoruz ama düzelmiyor” dedi.

“EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ”

Mevcut koşullar karşısında giderlerini karşılamakta zorluk çektiğini dile getiren Şensoy, emeklerinin karşılığını alamadıklarına dikkat çekti. Şensoy, “ Kiralar çok yüksek. Düşüncesiz dükkan sahipleri var. Mülk sahibi olan devletin kurumları var. Maalesef onlar da hiç acımıyorlar. Enflasyon yüzde 70 açıklandı ama bana yüzde 125 zam yapıldı. İtiraz ettik, şikayet ettik, çözüm bulamadık. Kiralar, masraflar, vergimiz, algımız, muhasebe giderleri, elektrik giderleri hepsi çok yüksek. Kazancımız artık giderleri karşılamamaya başladı. Dükkanımız bizim ekmek teknemiz, o yüzden herkes bir şekilde idare etmeye çalışıyor ama çok fedakarlık yapıyor. Bizler tatilsiz çalışıyoruz, insanlara hizmet ediyoruz, çuval çuval getiriyoruz, açıyoruz, etiketliyoruz, diziyoruz. gösteriyoruz. Emek var ama emeğimizin karşılığını birçok meslek dalında olduğu gibi maalesef bizde de bulamıyoruz” diye konuştu.

18 Eylül 2024 Çarşamba dolar fiyatları 18 Eylül 2024 Çarşamba dolar fiyatları

“SİFTAHSIZ DÜKKAN KAPATAN ESNAFLAR VAR”

Hamamyolu ara sokaklarında uygun fiyatlı çanta satışı yapan esnaf Serdar Taşocak da gurbetçi beklentilerinin karşılanmadığını ifade ederek, Hamamyolu sokaklarının boş olduğunu belirtti. Taşocak, “Açıkçası biz bu yaz gurbetçiden umduğumuzu bulamadık. Yoğun bir talep yok, sokaklarımız boş. Günde bin kişi geliyorsa 500 kişi ancak gelir oldu. Alışveriş kısıtlandı, satışlar kısıtlandı. Kimse para harcamıyor, kimse gezmiyor. Esnaf arkadaşlarımız da kazancının düştüğünü söylüyor siftah bile yapamıyorlar.  Siftahsız günü kapatanlar var. Yerli halkın alışverişi de çok zayıf. Biz memnun değiliz. Geçen yıla oranla satışlarımızda yarı yarıya düşüş var. Fiyatlarımızı uygun tutmaya çalışıyoruz ama işe yaramıyor. İnsanların alışveriş imkanı da kısıtlı. Ekonominin vermiş olduğu büyük zararlar bunlar. Kimse alışveriş yapmıyor, kimse para harcamıyor. Saat 10.00’da kapanan dükkanlar 18.00-19.00’da kapanmaya başladı” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Yenigün Gazetesi - Sümeyra Balcı