Eskişehir'in zengin mutfak kültürünü korumak ve tanıtmak amacıyla kurulan Eskişehir Gastronomi Derneği, sektördeki paydaşları bir araya getirerek önemli çalışmalar yapıyor. Eskişehir'in gastronomi turizminde hak ettiği yere ulaşamadığını belirten Arnik, şehirde bir mezbahanın olmamasının da sektörü olumsuz etkilediğini vurguladı. Arnik, Eskişehir mutfağının kaybolmaya yüz tutmuş lezzetlerini yaşatmak için tüm paydaşların bir araya gelmesi gerektiğini söyledi.

Eskişehir'de ilkokul öğrencileriyle yeşil ulaşım Eskişehir'de ilkokul öğrencileriyle yeşil ulaşım

Murat Arnik, derneğin kuruluşu hakkında önemli açıklamalarda bulundu:

“Ben Murat Arnik. Daha önce İstanbul Lokantacılar Odası Yönetim Kurulu üyesiydim.Türkiye Lokantacılar Pastacılar Odası Başkan Danışmanlığı yaptım. Yaklaşık 7 yıl Eskişehir Lokantacılar Odası Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yaptım. 

Sahada binlerce ziyaret yaptıktan sonra mesleğimizde bazı sıkıntıları tespit ettik. Yaklaşık 100 arkadaşımız ile beraber Eskişehir Gastronomi Derneği’ni kurduk. Eskişehir Gastronomi Derneği içerisinde 5 bin işletme, 50 bin çalışan ve 1300 tedarikçi firmayı bir araya getirerek Eskişehir’in ilk ve tek resmi Gastronomi Derneği’ni kurmuş olduk. 

“Eskişehir Türkiye’nin lokomotifi”

Eskişehir mutfağının en belirgin özelliğine değinen Başkan Murat Arnik şunları söyledi: 
“Eskişehir İç Anadolu Bölgesi’nin 4. büyük ili. 1 milyon nüfusu var. Nüfus çeşitliliği, öğrencileri de içinde barındırdığı için farklı bir mozaike sahip. Eskişehir mutfağı, dışarıdan göç aldığı için Cumhuriyet döneminde  Eskişehir dokusu ve medeniyetleriyle eski çağlardan bu yana Türkiye’nin tahıl ambarı olmuş ve hayvancılık sektöründe de Türkiye’nin lokomotifi olmuştur. Dolayısıyla dışarıdan almış olduğu göçlerle beraber, Kafkas, Kırım, Balkan, Çerkes, Tatar, Yörük mutfağına sahiptir. 
 Amacımız sahadaki işletmeler ve çalışanlar arasındaki bağı güçlendirmek. Eleman eksiklerimiz var. Sahada eleman eksikliğimizi gidermek için kendimiz burada kurslar düzenliyoruz.İstihdama katkıda bulunmak için ev hanımlarına veya işsiz olup ama bu mesleğe hevesi olan kişileri bir araya getirip burada kurslar düzenleyerek iş garantili kurslar yapıp ücretsiz bir şekilde işlere yerleştirmek istiyoruz.”

“Eskişehir’in  turizmden istediği payı aldığına inanmıyorum”

Gastronomi turizmi hakkında konuşan Başkan Murat Arnik: 
“Dünyada gastronomi turizminin farkına varıldı. Sayın bakanımız gastronomi turizmi için 2023 yılında 50 milyar dolardan bahsediyor. Tabi buna şehir bazında baktığımız zaman, Eskişehir’in tüm lokomotifine etki eden bir şey olduğunu görüyoruz. Fakat Eskişehir’in  gastronomi turizminden istediği payı aldığına inanmıyorum. Çünkü Eskişehir, Çibörek, Balaban Köfte ve Met Helva arasında sıkışmış halde kalmış. Buradaki çeşitliliği çoğaltmamız lazım.Buradaki alternatifleri daha da fazlalaştırmamız lazım. Burayı bir cazibe merkezi haline getirmemiz lazım ki, gelen kişiler burada günü birlik gelip gitmesin. Burada en azından 2-3 gün konaklasın. Ve bu sayede yerel halk daha fazla faydalansın. Bu da gastronomi ekonomisini Eskişehir’de daha çok katkı sağlayacaktır. 

“Eskişehir’de bir mezbahanın olmaması içler acısı”

Eskişehir’de bir mezbahanın olmaması hakkında düşüncelerini dile getiren Eskişehir Gastronomi Derneği Başkanı Arnik şunları söyledi: 
“Eskişehir’de bir mezbahanın olmaması içler acısı.Belediye kanunu değiştikten sonra mezbahalar kapatıldı. Eskişehir’de 1 milyon nüfus var. İç Anadolu Bölgesi’nin 4. büyük şehiri. 1 tane özel kesim yeri haricinde bu şehirde mezbaha olmaması yeterli değil. Ama sayı olarak baktığımızda Eskişehir’de 500’ün üzerinde kasap var. Bu şehir de her gün et satılıyor. Mezbahanın olmaması, kaçak mezbahaları doğuruyor. Burada ekonomimizde zarar görüyor. Yetkililerden bir an önce mezbaha ile ilgili çalışma yapmasını, tüm kamu kurumları ve paydaşları bu duruma ek olarak yardım edip mezbahaların kurulmasını istiyoruz. 
Eskişehir’in mutfağında kaybolmaya yüz tutmuş lezzetleri yaşatmak için şunları yapmalıyız diyen Eskişehir Gastronomi Derneği Başkanı Murat Arnik, cümlelerini şöyle noktaladı: 
“Öncelikle gastro Eskişehir’e sahip çıkılması lazım. Gastronomi turizminin bilincine sahip çıkılması lazım. Burada tüm STK’lar, Valilik, Belediye, Eskişehir Turizm İl Müdürlüğü buna el atarak gastronomi turizmini eğer geliştirirsek bunu Eskişehir’in her kademesinde fayda sağlayacağını umuyorum.”

Kaynak: Anadolu Gazetesi - M. Anıl Aksoy