Artan enflasyon, ekonomik hayatın birçok alanını etkilediği gibi, şehirler arası otobüs bilet fiyatlarını da artırdı. Ulaşım sektöründeki bu fiyat artışları, hem vatandaşı hem de otobüs firmalarını zorluyor. Şehirler arası otobüs terminalinde uzun yıllardır esnaflık yapan Fatih Gündoğmuş, yaz sezonunda olmalarına rağmen otogarın boş olduğunu, geçen seneye göre işlerin yarı yarıya düştüğünü belirtti.
Masrafların ciddi oranda yüksek olduğunu ve firmalarında bu durum karşısında çaresiz kaldıklarını söyleyen Gündoğmuş, “Yolcuda haklı bir şey diyemiyoruz. Malum yaz sezonundayız insanlar aile olarak bir yerlere gidip gelmek istiyorlar. Aracı olmayan mecburen otobüsü tercih etmek zorunda kalıyor. Buraya gelince fiyatların yüksek olduğunu görüyorlar ama bu bizimle alakalı bir durum değil. Fiyatları biz belirlemiyoruz yardımcı olmaya çalışıyoruz. Belli masraflar, akaryakıt fiyatları, yazıhane kiraları, personel masrafları, otobanlar, köprüler, belimizi büküyor” diye konuştu.
“Yaz sezonunda otogarda kimse yok”
Yüksek bilet fiyatlarından dolayı yolculuk yapamayan vatandaşların olduğunu belirten Gündoğmuş, “Mecburi olarak şehir dışına gitmek zorunda olan insanlar var. Düğünü olan, cenazesi olan, tatile gidenler var. Bizde bu sorunlarla her gün karşı karşıya geldiğimiz için fiyatta yardımcı olmaya çalışıyoruz ama elimizden çokta bir şey gelmiyor. Fiyatlarda eskisi gibi değil. Ben burada 32 yıldır esnafım. Eskiden bilgisayar yoktu, sistem yoktu. Vicdanınız neyse kağıda işleyebiliyordunuz. Şimdi önümüzde bilgisayar ekranı var, belirlenmiş fiyatın altında bilet kesmek yasak. Geçen seneye göre bilet fiyatları yüzde 100 bandında arttı. Doğu bölgesine kilometre daha fazla olduğu için bilet fiyatları daha yüksek” ifadelerini kullandı.
Yüksek bilet fiyatlarından dolayı Siirt’e gidemeyen Medine Şahin, “Çocuklarımın yanına gidemedim. Gitmeyi çok istiyorum torunlarımda var. İki kişi gidersek 3 bin lira, geliş gidişimiz 6 bin lira tutuyor” dedi.
Adana’ya gidecek olan Muharrem Çelikmakas ise fiyatları genel ekonomiye göre normal bulduğunu söylerek, “Adana’ya bilet fiyatı 650 lira. Petrol artışlarına göre bu fiyat normal. Herkes zam yapıyor, her şeyde zam var. Çarşıya pazara git her şeyde zam var” dedi.
Ankara’nın Polatlı ilçesi yakınlarında yolcu otobüsünün köprü ayağına çarpması sonucu çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği kaza için başsağlığı dileyerek “Çok üzgünüz, hiç kimsenin başına gelmesin” diyerek sözlerine şöyle devam etti:
“Fedailik yapmaya gerek yok uykuları geldiği zaman şoförü değiştirsinler. Otobüste zaten 2 ya da 3 şoförle yola çıkılıyor. Bu kadar zorlamaya gerek yok, duyumlarımıza göre şoför arkadaş direksiyonda uyumuş. Kaza yapmaktansa o şoförün istirahat etmesini yeğler herkes. Şoförün aile problemi olabilir, yorgunluğu olabilir, ekonomik sıkıntısı olabilir ama işini sevdiği zaman hepsini geride bırakması gerekiyor. Allah bir daha göstermesin”
Otobüs şoförü Ramazan Kurumlu ise, araçların çoğunda ani fren uygulaması ve şerit takibi olduğunu, yalnızca suçun şoförde olmadığını söyleyerek, “Her kazada otobüs şoförleri mi suçlu? Hiç taksilerde suç yok mu? Birazda onlar dikkat etse bizim dikkat ettiğimiz kadar iyi olmaz mı? Bizde mağduruz. Sigortamız yapılmıyor. Uyku düzenimiz yok. Yol süreleri de uzun. Sadece suç bizde değil. Şoförler uzun yolda kurallara uysunlar yeterli. Aşırı hız yapılmıyor zaten otobüsler kilitli, hız yapmamıza izin vermiyor” dedi.
Uzun yolculukta dalgınlığın önemli olduğunu söyleyen bir diğer otobüs şoförü Hikmet Ortanç ise, “Şoförün nerede uykusu geliyorsa orada durması lazım. Bazı şoförlerin uykusu geliyor ama biraz daha gideyim diye yola devam ediyor. Dikkatini tamamen yola vermeli” dedi.