Eskişehir'in kültürel zenginliğinin bir parçası olan Abhaz Kültür Derneği, şehirde yaşayan Abhazların bir araya gelerek kültürlerini yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla faaliyet gösteriyor. Dernek, düzenlediği etkinliklerle hem Abhaz kültürünü tanıtıyor hem de şehrin kültürel etkileşimine katkı sağlıyor.
Eskişehir Abhaz Kültür Derneği Başkanı Turgay Tekin, Abhaz Kültür Derneği’nin 2010 yılında kurulduğunu belirterek faaliyetleri hakkında bilgiler verdi:
“Eskişehir Abhaz Kültür Derneği 2010 yılında kuruldu. Abhazya Cumhuriyeti Rusya Federasyonu tarafından bağımsızlık aldığında bizlerde Türkiye’de yaşayan Abhazlar olarak çeşitli illerde dernekler kurduk ve federasyon kurma yönüne de gittik. Ben aynı zamanda Abhaz Dernekleri Federasyonu’nda İstanbul’da kurucu üyesiyim. Eskişehir’de de 20-25 bin civarı bir Abhaz nüfusu yaşıyor. Eskişehir’de 21 tane Abhaz köyümüz var.
2010 yılında derneğimizi kurduktan sonra da üye sayımız arttı. Burada şenlikler festivaller, giderek hız kazandı. Şimdi bu son dönemde pandemiyle alakalı biraz duraksamaya girdik. Ama şimdi yerine oturuyor.”
Abhaz kültürünün olmazsa olmazı olarak dili vurgulayan Başkan Tekin:
“Bu şartlarda dil eğitimi ailelerden başlanması gerekiyor. Tabii ki bu kısa ve minimalize olarak evlerde öğrenen çocuklarımız var. Derneklerimizde de zaman zaman Abhazca dil kursları yapıyoruz. Katılım olarak çocuklarımız İngilizce kursunu daha çok tercih ediliyor. Abhazca ikinci planda kalıyor. Bu sebepten dolayı zorlanıyoruz. Buradaki çocuklarımızı Abhazya’ya gönderiyoruz. Orada ortaokul lise veya üniversiteyi de okuyabiliyor. Buradan Abhazya’ya gidenler Türkçe biliyor ve gidenler orada bir yabancı dil seçiyor, Abhazca, Rusça öğreniyor. Abhazya’da ki çocuklarımızı da Türkiye’ye getiriyoruz, aynı şekilde Türkçe öğreniyorlar. Bu projemiz dernek olarak hali hazırda uygulanmakta.” ifadelerini kullandı.
“Türkiye Cumhuriyeti’nin Abhazya’yı tanımasını istiyoruz.”
Abhaz Kültür Derneği Turgay Tekin:
“Abhazya, Rusya tarafından tanınan bir ülke, dolayısıyla Rus yanlısı ülkeler tarafından tanınıyor. Bizim her fırsatta her platformda çağrımız şu: Türkiye Cumhuriyeti’nin Abhazya’yı tanımasını istiyoruz. Çünkü bizim Türkiye Cumhuriyeti ile tarihi, ticari, kültürel iş birliğimiz giderek artıyor. Türkiye ile ticaret hacmimiz Türkiye ile Japonya arasındaki ticaret hacminden daha da fazla. Biz Abhazya’ya giderken Rusya’ya haraç ödüyoruz, Gürcistan’a haraç ödüyoruz. Direkt olarak Türkiye’den Abhazya’ya ulaşımın olması gerekiyor. Maalesef uluslararası sorunlar sebebiyle olmuyor.” dedi.
“Ve Türkiye Rusya ilişkilerine arabuluculuk yaptık.”
Abhazlar olarak iki vatanımız, hem ata vatanımız hem ana vatanımız var diyen Turgay Tekin cümlelerini şöyle noktaladı:
“Türkiye’de Rus uçağı düşürüldüğünde biz Abhazya diasporası, Abhazya Cumhuriyeti olarak ilk görüşmeyi arabulucu olarak biz ayarladık. Vladimir Putin’in başdanışmanını Alexander Dugin’i Türkiye’ye getirdik. Bazı yerlerde konferans vermesini sağladık ve akabinde Eskişehir’de de ağırladık. Ve Türkiye Rusya ilişkileri sağlam bir şekilde rayına oturdu.
Bizim Abhazlar olarak iki vatanımız var. Hem ata vatanımız hem ana vatanımız var. Abhazya Cumhuriyeti’nde 350 ila 400 bin Abhaz yaşarken, Türkiye Cumhuriyeti’nde 1 milyon Abhaz yaşıyor.”