Eskişehir'deki o cami görenleri şaşkına çeviriyor! Eskişehir'deki o cami görenleri şaşkına çeviriyor!

Art arda elektriğe, alkole ve sigaraya gelen zamların ardından girdi maliyetlerinin arttığını ancak satışların düştüğünü söyleyen Bakkal ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı İsmail Hakkı Ördek, “Bu durum esnafların ileriye dönük iş kaybına ve dükkanlarını kapatmaya kadar gidecek. Gidişat bizi endişelendiriyor” dedi.

Temmuz ayında elektriğe gelen zam bakkal ve tekel bayilerinin girdi maliyetlerini artırdı. Aynı ay içerisinde sigara ve alkole ÖTV zammı da geldi. Bu yıl sigara fiyatlarına yapılan 3 zammın ardından bir sigara grubuna daha zam geldi. Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan Bakkal ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı İsmail Hakkı Ördek yapılan her zammın kaçağı tetikleyeceğini söyledi. “Biz bunu her seferinde dile getirmemize rağmen maalesef sonuca ulaşamıyoruz” diyen Ördek,“Giderlerimiz artıyor fakat sigara ve diğer ürünlerde satışlarımız düşüyor. Giderimiz artıyor, gelirimiz düşüyor. Bu da esnafların ileriye dönük iş kaybına ve dükkanlarını kapatmaya kadar gidecek. Gidişat bizi endişelendiriyor” ifadelerini kullandı.

KAÇAKTAN VERGİ ALAMAZSINIZ

Yapılan zamların kaçak kullanımı artırdığını vurgulayan Ördek, “Yetkililere her seferinde ‘bu kadar fazla zam yapmayın, bu zamlar kaçağı etkileyecektir’ diyoruz. Kaçakla beraber devlete vergi akışı da etkilenecek. Kaçaktan vergi alamazsınız. Öteki taraftan insan sağlığı ile alakalı ciddi sıkıntılar yaratıyor. Hem esnafı hem vatandaşı ciddi sıkıntıya sokuyor. Bizde komple dükkanı kapatan çok olmuyor ama devir sayısı artmaya başladı. Artan maliyetlerden dolayı esnaf rafındaki stoku koruyamadığı için rekabet etme şansı kalmıyor. Malını koruyamadığı için de satışı azalıyor. Giderlerini karşılayamadığı için de devretmek zorunda kalıyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: Anadolu Gazetesi - M. Anıl Aksoy