Eskişehir Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu, yeni tarım destekleme politikalarıyla çiftçilerin yüzünün güleceğini müjdeledi. Havza bazlı üretim planlamasıyla çiftçilere daha fazla destek sağlanacak ve mazot ile gübre maliyetleri düşürülecek diyen Çelikoğlu, özellikle su sıkıntısı yaşanan bölgelerde çiftçilere yönelik ek desteklerin de olduğunu belirterek, planlı üretime geçişle tarım sektöründe önemli bir dönüm noktasına gelindiğini ifade etti.
ÇİFTÇİYE DESTEK YÜZDE YÜZ
Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu, devletin, üreticilerin ne ürettiğini öğrenmek için Eskişehir ve Türkiye’nin ilçelerini havza bazında böldüğünü belirterek şunları söyledi. Çelikoğlu, “Arpa, buğday, yağlık ayçiçeği, tane mısır, nohut, patates, kuru soğan ve yem bitkileri Odunpazarı havzası için önerilen ürünler. Devlet tarafından eskiden gübre ve mazot desteklemesi olan desteklemenin adı temel destekleme adı olarak değiştirildi. Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’ne kayıtlı üyelerin ürettikleri ürüne göre mazot harcamalarının %50’si, gübre harcamalarının %25’i devlet tarafından karşılanacak. Ama üretim havzası için örnek vermek gerekirse Odunpazarı Havzası için bir çiftçi yağlık ayçiçeği ekti diyelim, yağlık ayçiçeği ekilen tarlada ki ürüne mazot desteğinin %100’ü, gübre desteğinin %50’si çiftçiye destek olarak ödenecek. Ayrıca su sıkıntısı olan illerde, fazla su istemeyen ürünler ekildiği zaman devlet çiftçiye %100 bir destek daha verecek.” diye konuştu.
ŞARTLARA UYANLARA ÖDÜL
Cumhuriyet tarihinden bu yana 100 yıldır Türkiye’de planlı bir üretim yok ifadelerini kullanan Çelikoğlu, “Bunlar planlı üretime geçmenin birinci aşaması.Geçen sene ÇKS kayıtlarının erken alınması ile planlı üretime ilk adım atılmıştı.. Artık bunu bir zaptırapt altına alarak planlanarak, neye ne kadar ihtiyaç varsa havza bazında üretim olacak. Havza bazında üretimden sonra şartlara uyan çifçilere ödül olarak mazotunun gübresinin tamamı ödenecek. Katsayı sistemi çıkardılar. Eskiden üretici, mazot ve gübre desteklemesi için 10 lira alıyorsa artık 1 dönüm buğday için örnek veriyorum, çiftçi 8 litre mazot yakıyorsa, devlet 8 litre mazotun tamamının desteğini verecek. 20 kilo gübre kullanıyorsa 10 kilosunun desteğini verecek. Eskiden çok cüzi miktarda destek sağlanıyordu. Ama şu anda mazot ve gübrenin tamamının ödemesini yapacaklar.”dedi.
ÇİFTÇİ NEFES ALACAK
“Bizi tatmin edecek taban fiyatı açıklasınlar” diyen Eskişehir Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu, cümlelerini şöyle noktaladı. Çelikoğlu, “Mazot ve gübre desteklemesi ile çiftçi bir nefes daha alacak. Ama bizim istediğimiz bu desteklemelerle beraber bizim taban fiyatlarımızın bizi tatmin edecek şekilde olmasıdır. Önümüzde açıklanacak bir pancar taban fiyatı var, mısır taban fiyatı var. Şu anda yaptığımız araştırmalarda Adana’da, Konya’da, Hatay’da şu anda mısırın borsalarda fiyatı 8500 ile 9000 arasında. Devlet şimdi kalkar da bunu 7000-7500 lira civarında açıklarsa üreticiyi tekrardan baltalamış olur. Ya bizi tatmin edecek taban fiyatı açıklasınlar ya da bıraksınlar serbest piyasa ekonomisi ile taban fiyatı açıklamasınlar.Bıraksınlar üretici ile tüketici kendi arasında bunu halletsin.” ifadelerini kullandı.