Velilerin çocuklarının beslenme çantalarına bir yumurtayı dahi koyamadıklarını söyleyen Başkanlar, 1 öğün ücretsiz yemek taleplerini yineledi.

Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Meclisi, kantin işletmelerindeki azami fiyat tarifesini yeniledi. Buna göre kantinlerde satılan kaşarlı tostun fiyatı 35 TL, karışık tost 40 TL oldu. Okul kantinlerindeki fiyatların öğrencilerin rahat alamayacağı seviyeye gelmesine ise eğitim sendikaları tepki gösterdi.

Eskişehir'deki rögar kapağı çalışmaları trafiği aksattı Eskişehir'deki rögar kapağı çalışmaları trafiği aksattı

Eğitim-Sen Şube Başkanı Sertaç Durdu, beslenme yetersizliğinin eğitimde eşitlik ilkesini ortadan kaldırdığını vurgulayarak, “Akıl almaz seviyelere ulaşan hayat pahalılığı eğitimin her alanında da kendini en sert şekilde göstermektedir. Bunun en somut örneği okul kantinlerindeki fahiş fiyatlardır. Veliler, ‘çocuklarımıza harçlık veremiyoruz. Beslenme çantaları boş’ diyor. Beslenme yetersizliği aynı zamanda eğitimde eşitlik ilkesini de ortadan kaldırmaktadır. Seçim sürecinde Anaokullarında uygulanan yemek uygulamasının seçimden sonra hangi dayanaklarla kaldırıldığını da merak ediyoruz. Dünyanın birçok ülkesinde öğrencilerin gelişimleri de dikkate alınarak sağlıklı okul yemeği planlamaları bütçeden yeterli kaynak aktarılarak kalıcı olarak çözülmüş durumdayken ülkemizde eğitime yeterli bütçe ayrılmaması düşündürücüdür. Millî Eğitim Bakanlığı bu konuda bir an önce adım atmalıdır. Eğitim-Sen olarak her kademede 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek talebimizi bir kez daha yineliyor ve eğitime yeterli bütçenin ayrılmasını talep ediyoruz” dedi.

ACİLEN GÜNDEME ALINMALI

Kötü yönetilen ülke ekonomisinin çocukları açlığa mahkûm ettiğini dile getiren Eğitim İş Şube Başkanı Hüseyin Yurtman, “Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşulları göz önüne alınca kantinci esnafımıza hak vermekle birlikte bu fiyatlarla öğrencilerimizin okul kantinlerinden alışveriş yapması mümkün görünmemektedir. Çocuklarının beslenme çantalarına bir yumurtayı dahi koymakta zorlanan velilerimiz çocukları için bir tosta 40 TL, bir poğaçaya 10 TL, bir simide 9 TL’yi nasıl vereceklerdir. Maalesef kötü yönetilen ülke ekonomisi çocuklarımızı açlığa mahkûm etmektedir. Eğitim İş Sendikası olarak önceden beri önerimiz okullarda çocuklarımıza ücretsiz öğle yemeği verilmesidir. Millî Eğitim Bakanlığı bu konuyu acilen gündeme almalıdır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: BERİVAN HALİS