Eskişehir'in o caddesi’nde kentsel dönüşüm başladı Eskişehir'in o caddesi’nde kentsel dönüşüm başladı

Elektriğe gelen yüzde 38’lik zam bu ay itibariyle faturalara yansıdı. Fahiş kira artışlarının yanı sıra elektriğe gelen zamla birlikte iğneden ipliğe, her şeye zam geleceğini söyleyen Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, “Enflasyonun düşmesini istiyorsak hükümetimizin kamu tekelinde olan elektrik ve akaryakıt gibi girdilerin zamlarını durdurması lazım” dedi.

Elektriğe gelen yüzde 38’lik zam bu ay itibariyle faturalara yansıdı. Zam sınırının kalkmasıyla fahiş kira artışlarıyla mücadele eden esnafa bir darbe de elektrik faturalarından geldi. Girdi maliyetlerindeki artışın, enflasyonu tetikleyen en önemli etmen olduğunu söyleyen Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, “Elektriğe gelen yüzde 38’lik zam, KDV oranında artış ile beraber yaklaşık yüzde 44’leri buldu. Faturaların gelmesiyle de esnafımızın bu tür şikayetlerinin arttığını söylemek isterim. Gerçekten elektrik maliyetine gelen bu zammın esnaf ve sanatkarın girdilerinde çok büyük önemli bir artış sağlayacağını herkesin bilmesini isteriz. Girdilere gelen zamları halkımıza yansıtırken de alım gücünü düşünerek hareket etmek zorundayız. Dolayısıyla bu günler herkesin birbirine fedakarlık yapma, saygı duymak, düşünmek hareket etme zamanı. Esnafımızın da bu yönüyle hareket ettiğini söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

HER ŞEYİN FİYATI YÜKSELECEK

Esnafın girdi maliyetlerindeki zamları,  üretmiş olduğu mal ve hizmetlere yansıtmak zorunda olduğunu söyleyen Birsen, “Hükümetimizin de kendi üretmiş olduğu, kamu tekelinde olan elektrik, akaryakıt gibi girdilerin zamlarını durdurması lazım. Enflasyonun düşmesini istiyorsak belli şeylerde hükümetimizin de artık birtakım şeyleri sineye çekerek hareket etmesi lazım. Tabii ki özellikle girdi maliyetlerinde önemli rol oynayan elektrik, doğalgaz, akaryakıt gibi ürünlerin sanayide de kullanılacağını düşündüğümüzde iğneden ipliğe her şeye zam geleceğini bilmemiz lazım. Buna göre hareket ederek, herkesin taşın altına elini sokarak, bu zor günlerden mutlaka fedakarlık ederek çıkacağımızı bilinerek hareket edilmelidir. Devletimizin de artık önemli girdilerimize zamları durdurması ve birtakım sübvanselere enflasyonun önlenmesine önemli katkı sağlanacağını bilerek zamları yapması gerekiyor” şeklinde konuştu.

YÜZDE 400’E VARAN ARTIŞ

Eskişehir merkezi bölgelerinde fahiş kira artışlarından dolayı dükkanların boşaldığını ifade eden Birsen, “Çarşı bölgemizde vakıflara veya üniversitemize ait olan birtakım işletmelerde kiraların aşırı şekilde zamlandığını, ihaleye çıkıldığını, ihaleye giren arkadaşlarımızın düşüncesizce yüksek fiyatlardan kiraladığını, bunun da diğer dükkan sahiplerine örnek teşkil ettiğini görüyoruz. Karşı taraftaki işletme sahibini de düşünerek, ödenebilecek bir kira bedelinde anlaşmamız lazım. Esnafımızın en büyük sıkıntısı da gerçekten kira artışları. Çok önemli bir girdi. Dükkanın kirası arttıkça maliyetleri de artacak. Bunların hepsi enflasyonu tetikleyen nedenler. Sınırlama nereye kadar getirilecek, getirildiğinde karşılığında ne gibi faydası oldu, ne gibi zararı oldu? Bunları karşılaştırmak gerekiyor ama her şey insanın vicdanında yatıyor. Dolayısıyla vicdanlı bir şekilde hareket ederek, herkesin birbirini düşünerek, anlayışla hareket etmesi önem arz ediyor. Dükkân sahiplerimizin de bunu düşünerek hareket etmesi gerekir. Esnafımızın özellikle çarşı merkezinde aşırı dükkân kiraları nedeniyle yeni yerleşim bölgelerine doğru dükkanını taşıdığını görüyoruz. Yüzde 400’e kadar kira artışı yapıldığı yönünde şikayetler alıyoruz. Mahkeme kararını bekleyen arkadaşlarımız var. Tabii rayiç bedellerin belirlenmesinde de birtakım yanlışlıklar var. Bitişiğindeki dükkanı şuursuzca bir kira bedeli belirlenmesi karşı tarafı daha da zam yapmaya itiyor. Aşırı zam buradan kaynaklanıyor. İşletme açacak insanların da kira konusunda titiz davranmaları, özellikle mesleki odalara danışarak fikir alması, hareket etmesinde fayda var. Çünkü yapılacak her türlü iş milli servete dayalı. Dolayısıyla kayıpların tamamı da milli servettir. Herkesin bunu düşünerek hareket etmesinde fayda var” açıklamasını yaptı.

HERKES ZOR DURUMDA

Eskişehir’de uzun yıllardır kuaförlük yapan Akın Aksoy ise, elektrik giderlerinin geçen ayla hemen hemen aynı olmasına rağmen bu ay 3 bin lira daha fazla fatura geldiğini söyledi. Elektriğin en temel girdilerinden olduğunu söyleyen Aksoy, “Elektriğe gelen zam girdi maliyetlerimizi direkt artırıyor. Bunu da fiyatlarımıza yansıtmak zorunda kalıyoruz. Esnaf da vatandaş da zor durumda kalıyor” dedi.

Kaynak: ANADOLU GAZETESİ MUHABİRİ- M.ANIL AKSOY