2024’ün ilk 6 ayında Türkiye, 17 bin 343 deprem yaşadı. Ülkemizde ne deprem anı, ne deprem öncesi, ne de deprem sonrası ile ilgili hiçbir çalışmaya önem verilmediğini söyleyen Prof. Dr. Can Ayday, “Eskişehirimizde can ve mal kaybına neden olacak depremle karşılaşabileceğimizi söyleye söyleye dilimizde tüy bitti. Sorumlular ‘doğru’ diyorlar ama ‘önlem alalım’ demiyorlar” ifadelerini kullandı. 

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, 2024’ün ilk 6 ayında ülkemizde 17 bin 343 deprem meydana geldiğini söyledi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Can Ayday, Eskişehir’de de 6.4 büyüklüğünde bir deprem beklediklerini belirterek ülkemizin bir deprem ülkesi olduğuna vurgu yaptı. Özmen tarafından sunulan verilerin şaşırtıcı olmadığını kaydeden Ayday, “Her şey dinamik. Her şey sallantı halinde dünya üzerinde. İçinde bulunduğumuz Eskişehir’de de sallantı halinde. Klasik bir laf var: Depremle yaşamaya alışmamız lazım. Eskişehir oldukça riskli bir konumda” dedi. 

Eskişehir'de anlamlı etkinlik: Engelsiz bisiklet sürüşü Eskişehir'de anlamlı etkinlik: Engelsiz bisiklet sürüşü

6.4 ESKİŞEHİR’E YETER

Eskişehir’in 2’nci derece deprem bölgesinde olduğunu hatırlatan Ayday, “Eskişehir’de 7 büyüklüğünde bir deprem beklemiyoruz ama 6.4 büyüklüğünde bir depremle karşılaşma olasılığımız son derece büyük. 6.4 büyüklüğünde deprem de Eskişehir’e yeter. Çok büyük sayıda can kaybına, mal kaybına neden olabilir. Neden? Çünkü yıllardır biz Jeoloji Mühendisleri Odası olarak Eskişehirimizde can ve mal kaybına neden olacak depremle karşılaşabileceğimizi söyleye söyleye dilimizde tüy bitti ama sorumluların hiçbiri hâlâ ‘bilimsel olarak konuşuyorlar, doğru’ diyorlar ama ‘önlem alalım’ demiyorlar. İşte 17 Ağustos depreminin yıldönümüne çok az bir süre kaldı. Saat 03.10’a kalkacağız, anacağız. Gözümüzün önünden film şeridi gibi geçecek ama ertesi gün yine unutacağız ve yeni depremler bekleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

SORUMLULAR BELLİ

Dünyadaki diğer ülkeleri örnek gösteren Ayday, “Mesela Japonya’da, Amerika’nın batı sahillerinde, San Francisco, Los Angeles’te, Şili’de, hatta Meksika gibi yerlerde yıllardan beri önlemlerini alıp kanunlarını çıkarmışlar. 1985 yılında Meksika’daki 8.1 büyüklüğündeki deprem başkente 450 kilometre uzakta oldu. Eskişehir ise Kuzey Anadolu Fayına kuş uçuşu olarak sadece 70 kilometre uzakta. Keşke önlemler alınsa. Biz her türlü yardıma hazırız. Sorumlular da belli. Valilik, belediyeler, belediye başkanlıkları… Deprem anında, deprem öncesinde, depremden sonra yapılması gerekenler belli. Artık dünya deprem öncesi çalışmalara odaklanıyor. Artık deprem olmadan önlem alınarak zararı mümkün olduğu kadar aza indirgemek üzerine çalışılıyor. Ama bizde ne deprem anında, ne deprem öncesi, ne de deprem sonrası hiçbir çalışmaya maalesef önem vermiyoruz” şeklinde konuştu. 

ZAMAN DARALIYOR

Eskişehir’de en son büyük depremin 20 Şubat 1956’da yaşandığını kaydeden Ayday, “İstatistiksel ve matematiksel olarak hesapladık. Bu deprem 70 yılla 90 yıl arasında bir sürede tekrar ediyor. Bu çalışma ne diyor? ‘Eskişehir’de az zaman kaldı, önlem al, çare bul’ diyor ama maalesef olmuyor” diyerek yetkililere harekete geçmeleri konusunda bir kez daha çağrıda bulundu.

Kaynak: Anadolu Gazetesi - M. Anıl Aksoy