Yerel seçim için geri sayım sürüyor. 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan seçimlere bugün itibariyle 106 günlük bir sürenin kalırken Eskişehir siyasetinde hareketli günler yaşanıyor. Partilerde tablo yavaş yavaş şekillenirken, adayların kısa süre içinde netleşmesi bekleniyor.

Büyükşehir Belediyesi için Cumhuriyet Halk Partisi’nde aday adaylığı için Genel Merkez kararıyla başvuru yaptığını söyleyen Yılmaz Büyükerşen’in ismi ön plana çıkarken AK Parti’deki kulis bilgilerine göre, son düzlükte masadaki ismin Milletvekili Nebi Hatipoğlu olduğu ifade ediliyor. İYİ Parti ise Melih Aydın’ı Büyükşehir Belediyesi Adayı olarak duyurarak adayını açıklayan ilk parti oldu. 

ÇALIŞMALARDA SONA GELİNDİ

CHP, İstanbul, Ankara, Aydın dışındaki mevcut başkanlar için büyükşehirlerde ve illerde memnuniyet anketi yaptı. Anket çalışmasında, örgütün yanı sıra seçmenin de görüşlerine başvuruldu. AK Parti ve MHP heyetlerinin iş birliği yapılacak büyükşehir, il ve ilçelere yönelik çalışması ise sürüyor. Çalışmanın içeriğine ilişkin son kararı, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli verecek. 

ÖZEL: HOCA’YLA BİRLİKTE KONUŞACAĞIZ

CHP Lideri Özgür Özel, katıldığı bir televizyon programında Büyükerşen’in adaylığı için, “Sayın Büyükerşen’le birlikte, Eskişehir’in yarınlarını da düşünerek, memnuniyet anketine bakarak, Eskişehirlilerin ne söylediğine bakarak, Eskişehirlilerle birlikte Yılmaz Hoca’yla birlikte konuşulacak. Yılmaz Hoca’nın evladı için bir karar verecek. O kararı hep birlikte oturup konuşacağız. Eskişehir Yılmaz Hoca’nın evladı” dedi. 

Kırıkkale Belediye Başkanından Eskişehir'e övgü: Örnek alıyoruz! Kırıkkale Belediye Başkanından Eskişehir'e övgü: Örnek alıyoruz!

ERDOĞAN: BÖLGEDE KARŞILIĞI OLMALI

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Eskişehir özelinde bir konuşma yapmasa da aday profilini açıklarken, “Düzgün, temiz, milletin sevdiği ve saydığı adaylar belirleyelim. Gidecekler olacaktır mutlaka ama onlara da vefasızlık yapmak istemeyiz, yapmayız. Ama sonuçta gitmesi gerektiği için gidecektir. Bölgede karşılığı olmayan arkadaşlarımızla vedalaşacağız" ifadelerini kullandı.

ADAYLAR NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi için adayların ne zaman açıklanacağı konusunda kesin bir tarih belirtilmezken CHP’nin aralık ayı sonunda adayını açıklaması bekleniyor. AK Parti ise belediye başkanı adaylarını aralık ayının ortasından ocak ayının sonuna kadar peyderpey açıklayacağını açıkladı. Öte yandan AK Parti ve MHP’nin, aralarında Eskişehir’in de olduğu 30 büyükşehirde ‘ortak aday’ ile seçime gireceği belirtiliyor. 

2019 SEÇİMLERİNDE NE OLMUŞTU?

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Millet İttifakı’nın desteklediği CHP’nin Adayı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, 258 bin 687 oy alarak yüzde 52,30’la Büyükşehir Belediye Başkanlığını yeniden kazanırken Cumhur İttifakı Adayı’nın desteklediği AK Parti Adayı Burhan Sakallı ise 246 bin 579 oyla, yüzde 45,14’te kalarak seçimi kaybetmişti.  Eskişehir’de 3’üncü en yüksek oyu alan isim ise Saadet Partisi Adayı Levent Baştürk oldu.

Kaynak: M. ANIL AKSOY