Emeklilerin sorunlarını anlatan Türkiye Emekliler Derneği Başkanı Muhsin Dilbaz, “En başta maaş sorunu vardır. Sayın Cumhurbaşkanı en düşük emekli maaşını 12 bin 500 TL yaptık diyerek büyük lütuf yaptıklarını hatta bu yılı emekliler yılı olarak ilan ettiklerini söylediler. Hatta emekliler.gov.tr adresini verdiler. Burada sanal kart bile yaptılar. Bu siteye girince karşınıza THY çıkıyor. Biliyorsunuz bizim emeklimiz sanki oradan oraya sürekli uçuyor. KYK yurtlarında yüzde 50 indirimli kalacakları yazıyor. Emekli her gün tatil hayali kuruyor. Gittiği yerde ucuz olsun diye KYK yurdunda kalayım diyor. Örnek Eskişehir’de Sarar ile anlaşma yapmışlar. Sanki emekli her gün takım elbise alıyor” diye konuştu.

Eskişehir'de anlamlı etkinlik: Engelsiz bisiklet sürüşü Eskişehir'de anlamlı etkinlik: Engelsiz bisiklet sürüşü

PARA YİNE YETMEZ

“Evine ekmek dahi götüremeyen, sağlık sorunları ile boğuşan, hatta hastaneden randevu bile alamayan, yarını düşünemeyen emekliler için müjdeler olsun bu yıl emekliler yılı ilan edildi” diyen Dilbaz, “Maaşlarınız 12 bin 500 TL. Bozdurun bozdurun harcayın. Ispanak 40 TL maydanoz 15 TL marul 20-25 TL ot yesen paran yine yetmez. Ama buna da razı olun yılsonu enflasyon yıllık yüzde 38 öngörülüyor. Yani Ocak ayında emekli maaşlarına en fazla yüzde 10-12 enflasyon farkı verileceği söyleniyor. Emeklinin ölüm fermanı imzalanıyor” ifadelerini kullandı.

DENGELER ŞAŞTI

Dilbaz, zenginin daha zengin olduğuna fakirin daha da fakirleştiğini vurgulayarak “En az 25 yıl en çok 45 yıl hizmet verdik. Vergilerimizi düzenli ödedik, pirimlerimizi gelirlerimiz oranında ödedik. Yasanın bizlere tanıdığı hak doğrultusunda emekliliğe hak kazanarak emekli olduk.  Zaman içerisinde iktidar emeklinin ücretlerini, devletin kurumlarını yanlış kullanarak zamana yenik düşürmüş, enflasyona ezdirmiştir. Bundan sonra maaşlarınızı ödeyemiyoruz bile diyebilirler. İktidar ülkenin kaynaklarını yok etmiş, tarımı üretemez hale getirmiş, sanayide tehlike çanları çalmakta, işsizlik 12 milyona dayanmış durumdadır. Emeklinin 16 milyon işsizin 12 milyon olduğu bir ülkede ‘nüfusun yarısı demek’, huzurdan refahtan bahsetmek mümkün müdür? Zengin daha zengin olmuş, fakir daha da fakirleşmiştir. Adalet bozulmuş, dengeler şaşmıştır” diye konuştu.

YETKİ İSTİYORUZ

Emeklilere sendika hakkının tanınması gerektiğini ifade eden Başkan Muhsin Dilbaz, şunları söyledi: “İntibak sorunu acilen çözülmeli, geçmiş hak kayıpları emeklilerimize geri verilmelidir. SGK yasası acilen değiştirilmelidir. Yasa ele alınırken emekliler yasa değişikliğinde sorumluluk almalı, masada karar verici konumda olmalıdır. Büyümeden, refahtan pay mutlaka verilmelidir. Emekli aylık bağlama oranı eskisi gibi yüzde 70-85 olmalıdır. Emeklinin de aile yardımı olmalı.”

Editör: Volkan Kılınç