Eskişehir'de de artan enflasyon emlak sektörünü de olumsuz etkilerken kiracılar artan fiyatlar karşısında ne yapacağını şaşırdı. Yeni eğitim- öğretim döneminin başlamasıyla üniversite öğrencileri yavaş yavaş şehre gelmeye başlarken, Eskişehir’i kazanan öğrencileri yüksek kiralar karşıladı. Tıpkı öğrenciler gibi yüksek kiralardan şikayetçi olan esnaf da işyerlerini kapatma noktasına gelerek yetkililerden çözüm bekliyor. Artan kredi faizleri nedeniyle gayrimenkul piyasasının da durağan olduğunu dile getiren Çelik, Eskişehir’in emlak piyasasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
AHLAKİ DEĞİL
Bazı ailelerin kiralar nedeniyle çocuklarının eğitimini ertelediklerini dile getiren Çelik, öğrenci evlerinde kiraların 20 bin liraya kadar yükseldiğini belirtti. Çelik, “Şehrimiz üniversite şehri. Aileler ve öğrenciler ev araştırmasına başladı ama fiyatlar öğrencilerin beklediği doğrultuda olmadı. Ailelerimiz sık sık fiyatların yüksekliğinden şikayetçi. Üniversiteye yakın olan evlerin kirası 12 bin TL’den başlayarak 20 bin TL’ye kadar artıyor. Eşyalı evler daha da yüksek. Enflasyon oranı yüzde 65 civarında açıklanmış olsa da ev sahiplerinin yüzde 100’e yakın artış yaptığını duyuyoruz. Bu ahlaki bir durum değil. Kredi Yurtlar Kurumu’na müracaat arttı. Emekli ve dar gelirli ailelerin başka şehri kazanan çocuklarının eğitimlerini ertelediklerini üzülerek duyuyoruz. Apart fiyatları da 1+1 evler, eşyalı ise 20 bin lira, eşyasız ise de 12-15 bin lira arasında değişiyor” dedi.
BAŞIBOŞLUK VAR
İş yeri sahipleri tarafından uygulanan fahiş kira bedelleriyle ilgili açıklamalarda bulunan Çelik, dükkanlarını kapatmak zorunda kalan esnaflara dikkat çekti. Çelik, “Bir başıboşluk var, denetimsizlik var. Dükkan sahipleri bize de sık sık şikayette bulunuyor. 2-3 katı kira istediklerini duyuyor ve bazı işyerlerinin kapandığını görüyoruz. Bazıları ise yaptığı masraflardan dolayı çıkmak istemediklerini ama yılbaşına kadar bile götüremeyecek olduklarını belirttiler. Hatta 18 emlakçı arkadaşlarımız da dükkanlarını kapatarak üyeliklerini sildirdiler” diye konuştu.
PİYASA RAHATLAMALI
Artan faiz oranlarının gayrimenkul piyasasını olumsuz etkilediğini belirten Çelik, “Piyasada sıcak para yok ve konut yatırımı yapacak vatandaşlar kredi faiz oranlarından dolayı krediye ulaşamıyorlar. Bu da gayrimenkul piyasasını durağan etkiliyor. Bunun böyle devam etmeyeceğini ve piyasaya rahatlama gelmesi gerektiğini düşünüyorum aksi halde sektörümüzde ki müteahhitler ve diğer meslektaşlarımızı daha çok sıkıntıya sokacaktır” ifadelerini kullandı.
Çelik son olarak, son dönemlerde gündeme gelen altın üzerinden kira bedeli belirlenmesi konusunun mevzuata aykırı olduğunu ifade ederek, Eskişehir’de benzer bir durumun yaşanmadığını dile getirdi.