İnşaat maliyetlerinin son yıllarda astronomik seviyelere ulaştığını ve bunun temel sebeplerinden birinin malzeme fiyatlarındaki artış ve gelen zamlar olduğunu vurgulayan İnşaat Mühendisleri Odası Proje Koordinatörü Hacımusalar, “Önceki yıllara göre mukayese edersek bu sene rekor kırdı diyebiliriz. Bu sene artık iş çok farklı bir boyuta geldi. Zamlar ve ekonominin durumundan dolayı fiyatlarda ciddi anlamda bir artış gözlemliyoruz” dedi.
Eskişehir İnşaat Mühendisleri Odası Proje Koordinatörü Feride Betül Hacımusalar, ES TV’ye yaptığı özel açıklamalarda konut inşaat maliyetlerinin son yıllarda rekor seviyelere ulaştığını belirtti. Özellikle 2018 yılından sonra maliyetlerin hızla arttığını ve bu durumun inşaat sektörünü de olumsuz etkilediğini ifade eden Proje Koordinatörü, Eskişehir'in yüzde 40'lık bir kısmının kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğunu belirterek, bu konuda belediyelerle işbirliği içinde çalıştıklarını söyledi.
REKOR KIRDI
İnşaat maliyetlerini “Önceki yıllara göre mukayese edersek bu sene rekor kırdı” diye açıklayan Hacımusalar, “120 metrekare bir evin inşaat maliyeti metrekare de 14-15 bin gibi bir rakama denk geliyor. Bunların yüzde 40’ı kaba inşaat olarak geri kalan yüzde 60’ı ince malzemeyle yapılan kısım. Arsa payı tabii ki dahil değil. Bir de arsa payları geliyor işin içine. O da yüzde 30 ila yüzde 50 yüzde 60’lara kadar bulunduğu bölgeye göre değişiyor. Bu maliyetlerin en büyük sebeplerinden bir tanesi malzeme maliyeti. Bu malzemelerin de bu kadar maliyetli olmasının sebebi de doğalgaz, elektrik gibi birçok kalemin son yıllarda çok yükselmiş olması. Aslında zamlar diyebiliriz. Önceki yıllara göre mukayese edersek bu sene rekor kırdı diyebiliriz.Bu sene artık iş çok farklı bir boyuta geldi. Zamlar ve ekonominin durumundan dolayı ciddi anlamda bir artış gözlemliyoruz.” diye konuştu.
ETKİLERİNİ GÖRDÜK
Bir dairenin maliyetinin 3-4 milyona yaklaştığını ifade eden Proje Koordinatörü Hacımusalar, birkaç yıl önce böyle bir durumun yaşanmadığını dile getirdi. Hacımusalar, “Bir yapının içinde ne kadar fazla bina varsa, yani ne kadar çok daire varsa aslında maliyetler o kadar çok düşüyor. Küçük bir alanda bir inşaat yapmaya kalktığınız zaman bir asansör koymak zorundasınız. Üç katlı bir binaya sekiz kişilik bir asansör koyuyorsunuz ve aslında baktığınızda bazen o binada üç kişi bile yaşamıyor. O yüzden ne kadar çok büyük geniş alanlarda inşaat yapılırsa maliyetler o kadar çok düşüyor. Doğal olarak daire başına gelen maliyetler de çok azalmış oluyor. Üç katlı katlı iki daire ya da tek daire olan yerler yaptığımız zaman maliyetler ciddi anlamda yükseliyor. Şu an da 100 metrekare için yaptığımız bir hesap var bizim. Eğer 100 metrekare için küçük bir arsa payı olduğunu varsayarsak bir dairenin maliyeti 3-4 milyona yaklaşıyor. Bu aslında bir rekor. Çok büyük rakamlar bunlar. Birkaç yıl önce durumlar böyle değildi. Yıllar içerisinde kimsenin fark etmediği bir enflasyon vardı. Bir maliyet artışı vardı. 2018-2019 yıllarından bu yana etkilerini şu an daha da net görmeye başladık. Pandeminin girmesi, ülkemizdeki ekonomik durumun daha da kötüye gitmesiyle uçurum daha da açıldı. Doğal olarak müteahhitlerin de ev satışları azalıyor. İnşaat sektörü içinde tekelleşmeler de fazlalaştı.Yeni zamlar geldi ve gelecek. Yıllar içinde ekonomideki bu duruma bir çözüm üretilmezse tabii ki de aynı şekilde katlanarak devam edecek. Yani değişen bir şey olmayacak.” ifadelerini kullandı.