Sosyal medya uygulaması Instagram’ın erişime kapatılmasını değerlendiren AK Parti ve MHP il başkanları Türkiye’nin değerlerine yönelik saldırı yapıldığına dikkat çekerken CHP ve İYİ Parti il başkanları ise, yapılan uygulamanın hukuk dışı olduğunu vurguladı.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından ‘Katalog Suçlar’ olarak belirlenen düzenlemelere uyulmadığı gerekçesiyle 2 Ağustos’ta erişimi engellenen sosyal medya uygulaması Instagram’a uygulanan yasak devam ediyor. Instagram’a yönelik yapılan kısıtlamaya toplumun geneli tepki gösterirken Eskişehir’de AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti İl Başkanları da konuyla ilgili görüşlerini paylaştı.

AÇILMAMASI DOĞRU KARAR

Türkiye Cumhuriyeti’nin değerlerine saldırı yapıldığını belirten AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak, şunları söyledi: “Türkiye Cumhuriyeti üçüncü dünya ülkesi değildir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuralları ve talepleri vardır. Her türlü sosyal medya mecrasına yapmış olduğu gibi taleplerini dile getirir ve buradaki irade ve yönetim Türkiye Cumhuriyeti’ne aittir. Hassas bir konu noktasında paylaşımları kalkıp da kendi dünyasında silip, kendi dünyasında yayınlamıyorsa o zaman ileride bizim bazı dini değerlerimize, bazı kurucu değerlerimize de saldırı olduğu zaman Türkiye Cumhuriyeti devleti aynı tepkiyi onlara da verir, vermeye devam edecektir, veriyordur da. Yani bugün Gazi Mustafa Kemal Paşa da dahil olmak üzere herkese karşı yapılan benzeri konularda katiyen taviz vermeyeceğini Türkiye Cumhuriyeti’nin Ulaştırma Bakanlığı olsun Adalet Bakanlığı ortaya koymuştur ve gereken işlemleri yapmadan da açmıyor olması doğrudur. Talepler yerine getirdikten sonra da Instagram’la alakalı süreçte açılacaktır diye temenni ediyorum.”

ÇAĞ DIŞI MÜDAHALE

Instagram engelinin ifade özgürlüğüne müdahalede bulunduğunu belirten CHP İl Başkanı Talat Yalaz, “Burada tam anlamıyla bir akıl tutulması söz konusu. Kabul edilebilir hiçbir yanı yok. Olayın sosyal, özgürlük içeren boyutu olduğu gibi ekonomik boyutları da var. Mesela instagram üzerinden satış yapan birçok firma var. Bu anlamda milyonlarca liraya tekabül eden bir vergi kaybı var. SMA hastası çocuklarımızla ilgili yapılan bağış kampanyalarının büyük bir kısmı instagram üzerinden oluyor. Yardım toplama işleminin ciddi şekilde sekteye uğradığını gözlemliyoruz. Günümüz dünyasının teknolojik boyutunun geldiği noktada sosyal medya ve devletin bu kararı birbiriyle uyumlu değildir. Bu çağ dışı bir uygulamadır. Olay hangi açısından bakarsanız bakın kabulden veya izah edilebilir bir gerekçeden yoksundur. Burada cezalandırılan instagram mıdır, yoksa sosyal medyayı kullanan yüz binlerce vatandaşımız mıdır? Bunun ayrımını devletin, hükümetin, iktidarın iyi yapması gerekir. Yasakların, erişim kısıtlamasının bir an önce kaldırılmasını diliyoruz” dedi.

ANAYASA’YA UYULMUYOR

AK Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Engin Vural'dan Başkan Kurt'a eleştiri AK Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Engin Vural'dan Başkan Kurt'a eleştiri

İYİ Parti İl Başkanı Serdar Ulucan da “Burada durum anayasa değil, ‘bana yasa’ maddesi olarak değerlendiriliyor. Musavvat Dervişoğlu da Ankara İdari Mahkemesi’ne ilgili dava açtı. Biz buna millet olarak da ses çıkartmadığımız sürece yarın daha büyük durumlarla karşılaşılabileceğinin altını çizmek istiyorum. Instagram, Türkiye’de yaklaşık 55 milyon kullanıcısı olan ve birbirimizle etkili iletişim sağlamak ve ifade özgürlüğümüzü açıkça dile getirmekle bağlı olduğumuz bir mecra. Biz insan haklarının sana göre, bana göre, ona göre değil, herkese eşit mesafede, eşit noktada olması tarafındayız. Türk milleti olarak kendi haklarımızı savunmak zorundayız ama burada kendi haklarımızı savunuyor gibi gösterip mevcut iktidarın hükümetin kendine alan açması gibi bir durum oluyor. Bir milletvekilinin özlük hakları elinden alındı, mahkemenin verdiği kararlara rağmen uyulmadı, şimdi böyle bir noktada mı böyle bir karar alınıyor? İnşallah hakkaniyetli, adları gibi adaletli bir şekilde sistem yaparlar diyorum. Esef ve şiddetle de kınıyorum” ifadelerini kullandı.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE VURULMUŞ BİR DARBE

Türk Milleti’nin hassasiyetlerine saygı gösterilmesi gerektiğine dikkat çeken MHP İl Başkanı İsmail Candemir, “Instagramı dünyada en çok kullanılan ülkelerden birisiyiz. Bu firmanın sahiplerinin de bizim özgürlüklerimize sınırlandırma getirmemesi ve sansürleme uygulamaması lazım. Türk milletinin hassasiyetlerini göz önünde bulundurması lazım. Onların kanunlarına göre birileri suçlu olarak görülebilir. Önemli olan Türkiye’de Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kanunları ve devletin görüşüdür. Buna saygı göstermedikleri için böyle bir yola gidildi. Kendileri buna uymak zorundalar. Amerikan yasalarına göre kendilerini değerlendiriyorlar. Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşlarının hassasiyetlerini bir taziyelerini bile instagram üzerinden bildirmeleri engellenmek, sansürlenmek istemekte. Bu ifade özgürlüğüne karşı vurulmuş bir darbe değil mi? İnşallah en kısa sürede bu firmada Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ve vatandaşlarının hassasiyetlerini göz önünde getirerek gerekli adımları atar, bu problem ortadan kalkar diye bekliyoruz” diye konuştu. HM

Kaynak: Yenigün Gazetesi - Sümeyra Balcı