Türkiye’de yaşanan deprem felaketinin ardından bölgede inşaat faaliyetleri hız kazandı. Günlüğü 2 bin liraya kadar çıkan inşaat sektöründe usta ve kalifiye eleman bulunamıyor. İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Orkun Kılıç, bu durumun birçok nedeni olduğunu belirterek, “Parayı verseniz bile usta bulamıyorsunuz” dedi.
Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 11 ilde büyük yıkıma yol açan deprem felaketinin ardından, bölgede konut inşaatları hız kazandı. Deprem bölgesindeki inşaat faaliyetleri nedeniyle aralarında Eskişehir’in de olduğu diğer illerde yapılan inşaatlar için günlük 2 bin lira yevmiyeye bile çalışacak usta ve kalifiye eleman bulunamıyor.
GÜNLÜĞÜ 2 BİN LİRA OLDU
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Orkun Kılıç, usta bulma sıkıntısının tüm Türkiye’de olduğu gibi Eskişehir’de de yaşandığını belirterek, “Bunun farklı sebepleri var. 1’incisi; yevmiyeler yükseldi ama gerçekten yüksek mi? Bir inşaat ustası zaten 12 ay çalışamıyor. Ağır şartlarda çalışıyorlar. Dolayısıyla günlük 2 bin lira bile alan bir kişi, 12 ayda çalışmadığı günleri düşüp ortalaması alındığı zaman maaşı düşüyor. Ayda 70 bin lira kazanmış olmuyorlar aslında. Şu anki ekonomik şartlar altında da ciddi bir geçim sıkıntısı olduğu için bu paralara çalışmaları, fiyatların buraya gelmesi, bu açıdan bakıldığında normal” dedi. Deprem bölgesindeki yoğun yapılaşma faaliyetinden ötürü de ustanın bulunamadığını söyleyen Kılıç, “Parayı verseniz bile usta bulamıyorsunuz. Onun da sebebi, deprem bölgesinde ciddi bir yapılaşma faaliyeti olması. Aslında hükümetin açıkladığı rakamlara göre vaat ettikleri konutları bile yapabilmiş değiller. Ona rağmen ustaların deprem bölgesine gitmesinden kaynaklı usta bulma sıkıntısı var” ifadelerini kullandı.
ŞUURSUZCA ÜNİVERSİTE AÇTILAR
Yaşanan eleman sorununun asıl sebebinin ise hükümetin başlattığı ’81 ile 81 üniversite’ projesinin olduğunun altını çizen Kılıç, “Her ile üniversite açtılar. Üniversite açarken de hiçbir zaman ‘hangi bölümden, ne kadar üniversite mezunu ihtiyacımız var’ gibi bir planlama yapılmadı. Şuursuzca açıldı bu üniversiteler. Eğitim kadroları, laboratuvarları, eğitim olanakları da olmadan açıldılar. ‘Üniversite sınavından barajı kaldıracağız, herkesi üniversite mezunu yapacağız’ gibi kulağa ilk anda hoş gelen ama altında birçok sıkıntı barındıran açıklamalarla bunu desteklediler. İlk yapıldığında ciddi bir gencimizin üniversiteye yönlenmesiyle geçici olarak işsizlik azaldı. Belki oralardaki esnafı da canlandırdı fakat bugüne geldiğimiz zaman baktık ki aslında bizim gençlerimiz yerel esnaflara anlamsız bir ekonomik hareketlilik getiren, sonrasında çok daha ciddi ekonomik sıkıntılara yol açan bir projeye kurban gitmiş oldular” şeklinde konuştu.
MESLEK LİSELERİ İŞLEVSİZLEŞTİRİLDİ
Meslek liselerinin işlevsiz hale gelmesinin de bu sorunda rol oynadığını belirten Kılıç, “Meslek liseleri de önemsizleştirildi. Dolayısıyla biz bugün usta bulamazken birçok üniversite mezunumuz da, inşaat mühendisi veya başka mesleklerden bağımsız olarak iş bulamıyorlar. Bu yanlıştan dönmediğimiz, meslek liselerini güçlendirip piyasaya donanımlı usta insanlar, meslek sahibi sanatkâr insanlar yetiştirmediğimiz sürece bu sorunu çözemeyiz” açıklamasını yaptı.
HUKUK VE EKONOMİ DÜZELMELİ
Sorunların temelinde ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz olduğunu söyleyen Kılıç, “Çözüm için yapılması gereken şey ülke ekonomisinin düzelmesi lazım. Bugün aklınıza gelebilecek her sorunun iki tane sebebi var. Birincisi adalet ve hukuk eksikliği, ikincisi de ekonomik sıkıntılar. Ekonomik sıkıntılar da adaletin eksik olmasından da kaynaklandığını düşünürsek, asıl sorunumuz hukuk ve adaletin ülkedeki eksikliği. Bu, ekonomik sıkıntılar bunlar düzelse bile düzelmeyecek sorunumuz. 81 ile 81 üniversiteden vazgeçip, üniversiteleri gerçekten üniversite mezunu yetiştiren üniversiteler sayısına indirip ülkemizin ihtiyacı olduğu kadar üniversite mezunları verip, öte yandan meslek liselerini de güçlendirerek ülkemizin ihtiyacı olan ustalar, sanatkârlar yetiştirerek bu işi çözebiliriz” dedi.
SORUN UZUN VADEDE DEVAM EDECEK
Eskişehir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik de artan inşaat maliyetleri ve yaklaşan seçimlerden dolayı inşaat sektöründe bir daralma olduğunu belirterek, “Yaşadığımız büyük depremden sonra inşaat sektöründe, depremin olmadığı bölgelerde usta bulma sıkıntısı var. Onun da sebebi, tabii ki deprem bölgesine ustaların yönelmesi. Ustaların işçilik ücreti bakımından hem fiyatların çok yükselmesine hem de usta eleman bulunmamasına sebep oldu. Şu anda usta eleman yetişmiyor. Mevcut olanlar da deprem bölgesinde. Bundan dolayı bizim gibi şehirler sıkıntı yaşıyor. Bu sıkıntının da devam edeceğini tahmin ediyoruz. Meslek liselerimizin de usta eleman yetiştirmesi gerekmektedir. Sadece inşaat sektöründe değil şehrimizde diğer sektörlerde de bu sıkıntı var. İşsizlik gerçekten büyük sorun. Bu yönde okullar açılarak, genç insanlar yönlendirilerek bu açık kapatılmalı” ifadelerini kullandı.