Aksaray, “Düzenlediğimiz toplantılar, yürüyüşler ve peş peşe devam eden iş bırakma eylemleri ile sesimiz duyurmaya çalıştık” dedi.
Aile Hekimliği Yönetmeliğinde yapılan değişikliğin ardından ilaç kotası getirilen Aile Hekimleri, tedavi olmaya gelen vatandaşa gerekli ilacı yazmaz hale geldi. Aile Sağlığı Merkezlerine tedavi olmaya giden vatandaş ile hekim ilaç yazma meselesi yüzünden karşı karşıya geliyor. Tedavileri için gerekli ilaçlarını yazdıramayan vatandaş çareyi hastanelerin yolunu tutmakta buluyor. Sağlık çalışanlarının isyanına neden olan ve günlerce devam eden iş bırakma eylemleri sona ererken, yönetmelikte yapılan değişiklik hem Aile Sağlığı Merkezlerinde görev yapan hekimleri, hastaları ve eczacıları zor durumda bıraktı.
ÜÇ İLACA KOTA GETİRİLDİ
Sağlık Bakanlığı tarafından Aile Hekimliği Yönetmeliğinde yapılan ve büyük tepkilere yol açan değişiklik kapsamında Aile Hekimlerine ilaç yazmada kota uygulaması başladı. Yönetmelik değişikliği nedeniyle Aile Hekimleri tedavi hizmeti alan hastalarına, antibiyotik başta olmak üzere, ağrı kesici ve mide koruyucu ilaç yazamayacak. Yine değişiklik yapılan yönetmelik gereği, daha önce alınan raporla birlikte üçer ya da dörder kutu yazılan ilaçlara da tek kutu yazmaları aksi takdirde fazla yazılan ilaçların reçetede imzası bulunan Aile Hekiminin maaşından kesileceği şartı getirildi. Başlatılan uygulama Aile Hekimlerinin ilaç yazmada olan yetkisine kısıtlama getirirken vatandaşın da haklı tepkisine neden oldu.
ECZACILARI DA OLUMSUZ ETKİLEDİ
Uygulamadan olumsuz yönde etkileneler arsasında Aile Hekimleri, tedaviye gelen vatandaşın yanı sıra ilaç satışı yapan eczacılar da yer aldı. Aile Sağlığı Merkezlerinde tedavi olan vatandaşın gerekli ilaca ulaşmasında büyük bir sıkıntının söz konusu olduğunu belirten eczacılar “Tedavi gören hastanın ilaca ulaşması gerekiyor. Kota getirilen ilacını alamayan vatandaş, randevu alabilirse hastaneye giderek uzman doktora başvuruyor. Hastanelerde ise yaşanan yoğunluk nedeniyle randevu almak imkânsız. Yaşlı hastalar zaten hastaneye gidemiyor. Antibiyotikler de reçetesiz satılmıyor. Mutlaka doktor tarafından reçete yazılması gerekiyor. Yeni dönemde hastalarına antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu ilaçlarını daha az yazan hekimler daha fazla teşvik ödemesi alacak. Bu değişiklikle birlikte, daha hafif vakalarda ilaç kullanılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor” ifadelerini kullandı.
KOTA MAĞDURİYETİ YAŞANIYOR
Aile Hekimliği Yönetmeliğinde yapılan değişikle birlikte büyük bir mağduriyetin yaşandığına dikkat çeken Eskişehir-Bilecik Tabipler Odası Başkanı Nazan Aksaray, yönetmelikte yapılan değişikliğin kabul edilemeyeceğini söyledi. Aile Hekimlerinin elini kolunu bağlayan uygulamalar ile karşı karşıya kaldıklarını da belirten Aksaray “Yönetmelik değişikliğinin ardından Eskişehir’de bir dizi tepki eylemini harekete geçirdik. Düzenlediğimiz toplantılar, yürüyüşler ve peş peşe devam eden iş bırakma eylemleri ile sesimiz duyurmaya çalıştık. Yönetmelik değişikliği konusunda başlattığımız mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.