40 yaşındaki İşçi, 2014 yılında Ağaçhisar Mahallesi'nde 1250 metre rakımda 5 dönüm arazide 7 kovanla başladığı arıcılıkta, yetkinleşmek amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde 1 ay eğitim aldı.

Zengin Floradan Yararlanarak Bal Üretiyor

İşinden fırsat buldukça kovanlarının başına giden İşçi, bölgedeki floradan en iyi şekilde yararlanmak için kovanları ilkbahar aylarında Sündiken Dağları'nın eteklerine taşıdı. Endemik bitki türlerinin bulunduğu zengin floraya sahip alanlarda, arılarının bitki özlerini toplamalarını sağladı ve her kovandan ortalama 3 kilogram bal elde etmeye başladı.

Eskişehirli vekil meclisten seslendi: Milyonlarca lira hortumlanıyor! Eskişehirli vekil meclisten seslendi: Milyonlarca lira hortumlanıyor!

Siparişleri Artınca Kovan Sayısını Arttırdı

Zamanla artan siparişleri karşılamak amacıyla kovan sayısını 50’ye çıkaran İşçi, ürettiği balın kalitesini ölçtürmek için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne başvurdu. Kalıntı, antibiyotik ve şeker katkı analizleri sonucunda balının prolin değeri 1793 miligram olarak belirlendi. Bu değer, Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği'nde belirtilen asgari prolin miktarı olan 300 miligramın katbekat üzerinde.

Tescil İçin Başvuru Yapacak

Yılda 150 kilogram bal üreten İşçi, ürününü tescil ettirmek için Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvurmayı planlıyor. Hakkı İşçi, arıcılığın meşakkatli bir uğraş olduğunu ve en iyi balı üretmek için sabır ve azimle çalıştığını belirtti.

Kaliteli Balın Şifalı Özellikleri

İşçi, balın kalitesinin çevresinde duyulmasıyla siparişlerin arttığını ifade ederek, üretim kapasitesi düşük olduğu için siparişleri en erken 6 ayda teslim edebildiğini anlattı. Bölgenin yüksek oksijen miktarı ve zengin bitki örtüsü, balın kalitesini artıran önemli etkenler arasında yer alıyor. İşçi, "Burası çok değerli bir bölge. İnsanlar buraya gelip dağımızda, ormanımızda şifa buluyor" dedi.

Prolin Değeri ve Faydaları

Balın prolin değerinin yüksekliğinin kas ve iskelet sistemine önemli yararları olduğunu vurgulayan İşçi, prolinin balda 20 aminoasidin yüzde 70’ini oluşturduğunu belirtti. “900 miligram civarındaki ballara 'ilaçlık, şifalı bal' diyorlar, ancak benim balım 1793 miligram çıktı. Bu nedenle çok mutluyum. Köyümün ve memleketimin değerini öne çıkardığım için gururluyum” şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi