Tartışmalı hesaplamalarıyla gündemden düşmeyen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bile yıllık enflasyonu yüzde 71.60 olarak açıklarken İkinci Üniversite’nin bazı programlarının ücretlerine yüzde 82’den fazla zam geldi.

Çocuklarda okul başarısını arttıracak faktörler Çocuklarda okul başarısını arttıracak faktörler

Toplamda 39 ön lisans ve 21 lisans programının yer aldığı sınavsız İkinci Üniversite için kayıt yaptırmak isteyenlerden 2024-2025 Öğretim Yılı Dönem Öğretim Gideri olarak istenen ücretlerde geçen yıla oranla büyük artış yaşandığı görüldü. Bazı ön lisans programlarındaki artış yüzde 80’i geçerken, Açıköğretim Fakültesi ve İşletme Fakültesi bölümlerine yüzde 75 zam geldi. TÜİK bile enflasyonu yıllık bazda yüzde 71.60 olarak açıklarken Anadolu Üniversitesi’nin sınavsız İkinci Üniversite ücretlerine yaptığı zam TÜİK’in enflasyonunu da geride bıraktı.

DİKKAT ÇEKEN ARTIŞ

Ön lisans programlarından Bilgisayar Programcılığı, İş Sağlığı ve Güvenliği, Tarım Teknolojisi ve Yaşlı Bakım bölümlerine yüzde 82.28 oranında zam gelirken diğer ön lisans programlarına da yüzde 20 ila yüzde 75 oranında zam yapıldı. Açıköğretim Fakültesi lisans programlarında da yine yüksek zamlar dikkat çekti. Felsefe, Sosyoloji, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinde öğretim giderleri için geçtiğimiz yıl dönem başına bin 180 lira talep edilirken, bu yıl yüzde 80’den fazla artışla 2 bin 135 lira talep ediliyor. İktisat Fakültesi’nde Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İktisat, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Maliye ve Uluslararası İlişkiler bölümleri yüzde 75 zamla bin 180 liradan 2 bin 65 liraya çıktı. İşletme Fakültesi lisans programlarından Havacılık Yönetimi, İşletme, Uluslararası Ticaret ve Lojistik bölümlerine ise yüzde 75 oranında zam geldi. Bu bölümler de bin 180 liradan 2 bin 65 liraya yükseldi.

Kaynak: Anadolu Gazetesi - M. Anıl Aksoy