Yunus Emre Termik Santrali’nde çalışan madenciler 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nde haklarını aramaya devam ediyor. Türkiye Maden İşçileri Sendikası Orta Anadolu Şube Başkanı Talih Kocabıyık, madencilere verilen sözlerin hâlâ tutulmadığını belirterek, “İhmalkarlık ve işverenlerin açgözlülüğü Soma’da 301 kişinin canına mal oldu. Her zaman Sezar'ın hakkını Sezar'a verilmeli” dedi.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Orta Anadolu Şube Başkanı Talih Kocabıyık 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nde madencilerin sorunlarını ES TV’ye anlattı. Mihalıççık ilçesindeki Yıldızlar Holding’e bağlı Doruk Madencilik’te işçilerin hala haklarını alamadıklarını söyleyen Kocabıyık, konunun yetkililer tarafından çözülmesi gerektiğinin altını çizdi. Tüm maden işçilerinin gününü kutlayan Kocabıyık, “Dünya Madenciler Günü hepimize hayırlı uğurlu olsun. Herkese kazasız belasız çalışmayı nasip etsin. Bu uğurda canlarını veren madencileri rahmetle anıyorum. Böyle kazaların bir daha yaşanmamasını diliyorum ve tüm madencilerin günü kutlu olsun diyorum” dedi.

Eskişehir'de korkutan iddia: Cengiz Holding üretime başlıyor mu? Eskişehir'de korkutan iddia: Cengiz Holding üretime başlıyor mu?

SÖZLERİNİ TUTMADILAR

Maden kazalarının yaşanmasının sebebinin ihmalkarlık ve işverenlerin aç gözlülüğü olduğunu dile getiren Kocabıyık, “Bundan 3 ay önce yaptığımız bir eylem vardı. Yıldızlar Holding’e bağlı Yunus Emre Termik Santrali çalışanlarının hakları halen daha ödenmemekte. Yaklaşık 250 kişi tazminatını bekliyor. Diğer haklar ödendi ama şu anda tek sorun tazminatların ödenmemesi. 3 taksit halinde ödeyeceklerini söylediler ama şu anda sadece 47 kişinin 1 taksiti ödendi. Diğer taksitlerin hiçbiri ödenmedi. Bu konuda mağduriyet yaşıyor arkadaşlar. Bu konuyu biz Çalışma Bakanımıza da aktardık. Diğer yetkililere de aktarılması gerekiyor. Umarım bir çözümü olur. Biz istiyoruz ki düzgün firmaların sayısı artsın. Devlet büyükleri bu firmaları keşke daha düzgün incelese ve bu tarz sorunlar yaşanmasa. Şu an ekonomik durumdan dolayı maddiyattan dolayı sıkıntılarımız var. Gününde ödenmeyen maaşlar ve verilen sözlerin yerine getirilmemesi en büyük sıkıntımız. Madenden emekli olan arkadaşlarımıza yaklaşık 12 bin lira maaş bağlanıyor. 12 bin lira ile nasıl geçineceksin? Emekli oluyor ve tekrar aynı işe dönmek için 40 dereden su getiriyor çalışanlar. Maaşlar düzgün bir seviyeye gelse kimse tekrardan madende çalışmak istemez. Gerçekten maden çok farklı bir ortam. Soma tarafında güvenlik sıkıntıları hat safhada. 301 kişinin öldüğü yerde tamamen ihmalkarlık ve işverenlerin açgözlülüğü… Sonucunda da 301 kişinin canına mal oldu. Her zaman Sezar'ın hakkını Sezar'a verilmeli. Herkesin çalışma koşulları daha iyiye gelsin ki onlar da rahat etsin, bizler de rahat edelim. Çoğu maden işletmesinde 2 asgari ücretten fazlası verilmiyor. Bu tarz iş yerlerine sorsanız hepsi ‘ben çalışanlarımın hakkını veriyorum’ der ama neyi veriyorsun kime göre veriyorsun” ifadelerini kullandı.

Kaynak: BERİVAN HALİS