Alpagut-Atalan bölgesinde planlanan siyanürlü maden arama çalışmalarına tepki gösteren ESÇEVDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatma Filiz Özkoç, “Bu toprakları koruyacağız. Maden projesine asla izin vermeyeceğiz” dedi.
Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş., Eskişehir'in Tepebaşı ilçesi Atalan Mahallesi ile Mihalgazi ilçesi Alpagut Mahallesi’nde siyanürlü altın ve gümüş madeni açma çalışmalarını yeniden gündeme getirdi. 

TARIM VE HAYVANCILIK YOK OLACAK

Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESÇEVDER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatma Filiz Özkoç, maden projesinde siyanürlü yığın liç yöntemi kullanılacağını belirterek, “Siyanürün toprağa ve suya karışması, Sakarya Nehri’ni de besleyen yeraltı sularını zehirleyecek, bu zehir solunum yoluyla veya cilt temasıyla insanlara bulaşacak. Bölgede yaşayan halkın sağlığı ciddi tehlike altında olacak; kanser, kalp ve böbrek hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkacak. Projede kullanılacak milyonlarca ton su bölgedeki tarım ve hayvancılığı yok edecek” dedi.

ÇEVRE FELAKETİ

Projenin sadece ekosistemi değil, aynı zamanda bölgenin kültürel ve tarihi değerlerini de tehdit ettiğini ifade eden Özkoç, bu tür projelerin geçmişte de büyük felaketlere yol açtığını hatırlatarak, 13 Şubat 2024’te İliç’te yaşanan çevre felaketini örnek gösterdi. Özkoç, “Bu gibi projeler, doğanın tahribatına neden oluyor ve toplumun yaşamını tehdit ediyor. Alamos Gold firmasının Kaz Dağları’nda başlattığı projede de benzer bir yıkımı gördük. Şimdi aynı tehlike Alpagut-Atalan’da yaşanmak isteniyor” diye kaydetti.

Eskişehir'de işletmelere mavi bayrak denetimi Eskişehir'de işletmelere mavi bayrak denetimi

İZİN VERMEYECEĞİZ

ESÇEVDER Başkan Yardımcısı Özkoç, maden projesine karşı duracaklarını belirterek, “Bu projenin hayata geçmesine asla izin vermeyeceğiz. Gerekli yasal eylemlerle ve etkinliklerle mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. Ayrıca, projeyi durdurmak için tüm Eskişehir halkını ve çevre duyarlılığı olan tüm kesimleri bir araya gelmeye davet etti. ALİ NAKİ ERDOĞAN

Kaynak: Sonhaber Gazetesi - Ali Naki Erdoğan