Ağustos ayında Eskişehir’de düzenlenen Tarım Çalıştayı'na telefonla bağlanan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, çiftçilerin “Ukrayna’dan mısır geliyor! Bu çiftçinin ayağına kurşun sıkmaktır” isyanına "mutlaka bakacağım" yanıtını vermişti. Ancak, 2 ay sonra yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yurt dışından 1 milyon ton mısır ithalatı yapılacağı açıklandı. Bu durum, Eskişehirli çiftçilerin tepkisini topladı.

Çiftçilerden Sert Tepki

Mısır tarlasındaki çiftçiler, mısır ithalatı kararına isyan ederek, “Yine ortada kaldık. Ağlıyoruz, sesimizi çıkarıyoruz bu sefer de hain ilan ediliyoruz. Biz ekmeğimizin, emeğimizin peşindeyiz. Bir gecede çiftçinin cebinden yüz binlerce lira çaldılar” diyerek duruma sert tepki gösterdi. Çiftçiler, ithalat kararından vazgeçilmesi çağrısında bulunarak, “Ya da müdahale fiyatı açıklanarak TMO en az 10 liradan mısır alımı yapmalı” dediler.

CHP Milletvekili’nden Destek

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, mısır tarlasında çiftçilere destek vererek, “Bu iktidar göz göre göre Türk çiftçisine ihanet etti. Bunun adı çiftçi düşmanlığıdır, alın teri düşmanlığıdır” ifadelerini kullandı. Çakırözer, ithalat kararından derhal vazgeçilmesi çağrısında bulunarak, “Mısır daha tarlada duruyor! Üretici hasadını yapıp gidip tarlada satmaya hazırlanırken çıkarılan kararname çiftçimize ihanetten başka bir şey değildir” dedi.

Çiftçilerin Kaybı Büyüyor

Eskişehir’de ağustos ayında düzenlenen tarım çalıştayında Bakan Yumaklı’ya, “Ukrayna’dan mısır geliyor. Bu biz çiftçilerin ayağına kurşun sıkmak” diyerek durumu aktaran çiftçiler, açıklanan ithalat kararına karşı isyan etti. Çiftçi Mert Çorallı, “Bir gece uyandığımda 200 bin lira cebimden çalındı. Biz bu fiyatlarla biçim yaparsak borçlarımızı kapatamayız” dedi.

Üretim Zor, Kazanç Yok

Aynı zamanda çerezlik çekirdek üretimi de yapan Çorallı, geçen yılki çekirdek fiyatlarının çok altında satmak zorunda kaldığını belirtti. Çorallı, “Üreterek batıyoruz, rezil oluyoruz” derken, diğer çiftçiler de sadece mısırda değil, tüm mahsullerinde emeklerinin karşılığını alamadıklarını ifade etti.

Eskişehir'de vatandaşlar balıkçılara akın etti! Eskişehir'de vatandaşlar balıkçılara akın etti!

Tarım Bakanı’nın Sözünü Tutuşmasını Bekliyorlar

Çiftçiler, Tarım Bakanı Yumaklı’nın kendilerine “Eğer mısır fiyatları aşağıya doğru giderse fiyat açıklayacağım ve mısır üreticimi ezdirmeyeceğim” dediğini hatırlatarak, “Biz Bakanımızdan verdiği sözü tutmasını bekliyoruz” dediler.

“Çiftçi Düşmanlığına Son Verin”

CHP’li Çakırözer, “Bir gecede her birinin cebinden milyonlar resmen çalındı. Bunun adı düpedüz emek hırsızlığıdır, alın teri hırsızlığıdır. Bunun adı düşmanlıktır, tarım düşmanlığıdır” diyerek hükümeti ithalat kararını iptal etmeye çağırdı. Çakırözer, “Çiftçimizin elindeki mısıra en az 10 lira fiyat verilmelidir” dedi.

Ziraat Odası'ndan Müdahale Talebi

Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu, TMO’nun en az 10 lira mısır alım fiyatı açıklaması gerektiğini belirtti. Çelikoğlu, “Çiftçinin kara gün dostu olan TMO, en azından 10 lira fiyat açıklayarak müdahale alımı yapmalı” ifadelerini kullandı.

Eskişehirli çiftçilerin bu tepkileri, tarım politikaları ve üreticilere yönelik uygulamaların gözden geçirilmesi gerekliliğini bir kez daha ortaya koydu.

Kaynak: Haber Merkezi