Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi son sınıf öğrencisi 21 yaşındaki Hüsna Nur Sontürk, devletin desteğiyle bir yıl önce genç girişimci olarak Gündoğdu Mahallesi’nde otomatik şanzıman otomekanik alanında bir dükkan açtı. Üniversite eğitimiyle birlikte iş hayatına atılan Sontürk, sanayide bir kadın olarak karşılaştığı zorlukları ve baskıları anlattı.

Kadın Başına Yapamazsın!

Sontürk, iş yerini açtığı günden itibaren çevredeki esnafın baskılarına maruz kaldığını dile getirerek, “Dükkanımı açtığım ilk günden beri sanayideki bazı esnaflar, ‘Bu işi kadın başına burada yapamazsın’ diyerek beni yıldırmaya çalıştı. Hem kadın olmam hem de genç bir girişimci olarak bu sektörde var olmaya çalışmam, onların hoşuna gitmedi. Sürekli mobbing ve tehditlere maruz kalıyorum” dedi.

Kirli Atıklar ve Tehditler

Sanayide komşusu olan dükkânlardan kaynaklanan sorunların da işini olumsuz etkilediğini belirten Sontürk, “Yan dükkanlardaki kaporta ve boya işleri yüzünden dükkanıma kirli, zehirli atık suları doldu. Durumu bildirdiğimde ise sorumluluğu kabul etmediler. Ayrıca, müşterilerimin araçlarını park ettiğim alana sürekli kendi araçlarını koyarak işimi engelliyorlar. Defalarca uyardım ama tehdit edildim. Beni burada barındırmayacaklarını ve dükkanımı kapatmam için her türlü baskıyı yapacaklarını söylediler” ifadelerini kullandı.

Levyelerle Öldürmeye Geldiler

Eskişehir'in o mahallesinde can güvenliği tehlikede! Eskişehir'in o mahallesinde can güvenliği tehlikede!

Sontürk, son olarak 1 Eylül’de yan dükkanındaki komşularının levyelerle dükkanını bastığını belirtti. “Ellerinde levyelerle zorla dükkanıma girmeye çalıştılar. Güvenlik kameramı fark edince geri çekildiler. Eğer kamera olmasaydı, beni darp etmeye hatta öldürmeye bile gelebilirlerdi” diye konuştu. Sontürk, bu olayın ardından hem polise hem de savcılığa şikayetçi olduğunu ve soruşturmanın devam ettiğini söyledi.

“Tehditler Her Geçen Gün Artıyor”

Yaşadığı baskı ve tehditlerin giderek arttığını dile getiren genç girişimci, “Bu kişiler, nereye şikayet edersem edeyim kendilerine bir şey olmayacağını söylüyorlar. Adliyede ve emniyette tanıdıkları olduğunu ima ederek, yaptıklarının cezasız kalacağını belirtiyorlar. Polise yaptığım şikayetlerin ardından dükkanımın önüne park edip içeride alkol ve uyuşturucu madde kullandıklarını gördüm. Bu durumu da polise bildirdim. Ancak bu olaylar, onların bana karşı kinini daha da arttırdı” dedi.

“Dükkanıma Müşteri Gelmez Oldu”

Artık iş yerini güvenle açıp kapatamadığını belirten Sontürk, “Her gün, özellikle akşam saatlerinde dükkanımın önünde madde bağımlısı olduğu düşünülen kişiler toplanıyor. Bu durum, beni hem psikolojik olarak etkiliyor hem de müşteri kaybı yaşamama neden oluyor. Dükkanıma artık kimse gelmez oldu” diyerek yetkililerden yardım çağrısında bulundu.

Sontürk, adaletin yerini bulmasını ve işini korkmadan yapabilmek için gerekli önlemlerin alınmasını talep etti.

Kaynak: Haber Merkezi