3 Temmuz tarihi itibariyle akaryakıt fiyatlarına gelen zamla birlikte, taksici esnafı taksimetre ücretlerine zam bekliyor. Artan maliyetler nedeniyle müşteri sayısında düşüş yaşadıklarını belirten taksiciler, "Bizim de kazancımız düştü, zor geçiniyoruz" dedi.

Türkiye'de akaryakıt fiyatlarına bir zam daha geldi. Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlenen maktu Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarları, altı aylık üretici enflasyonu olan yüzde 19,49 oranında artırıldı. Yapılan bu düzenlemeyle birlikte, motorin ve benzindeki maktu ÖTV miktarları da yeniden hesaplandı. Motorinde litre başına 10,59 TL'ye, benzinde litre başına 11,29 TL'ye, otogazda ise litre başına 8,67 TL'ye kadar yükseldi. Ek olarak, bu fiyatlara yüzde 20'lik KDV eklenerek tüketiciye de yansıtıldı. Buna göre motorine 2 lira 7 kuruş, benzine 2 lira 21 kuruş, otogaza ise 95 kuruş zam yapıldı. Gelen zamlardan en çok etkilenecek meslek gruplarından birisi olan taksici esnafı ise gelen zamları değerlendirerek, aynı oranda taksimetre ücretlerine artış beklediklerini ifade etti.
 

Euro bugün ne kadar oldu? Euro bugün ne kadar oldu?

"SANAYİYE BİLE GİDEMİYORUZ"

Taksici esnafının yaşadığı zorlukları dile getiren taksici Nizam Kaya, geçmiş yıllara oranla müşteri sayısında düşüş yaşandığını ifade etti. Kaya, "Bizler akaryakıta gelen zamlar nedeniyle her zaman tarife ücretlerimize de  zam bekliyoruz ama ayda yılda 1 kez zam yapabiliyoruz. Geçmiş yıllara göre müşteri sayısısında da yaşanan azalış nedeniyle akaryakıta 5 kez zam geliyorsa biz 1 kez zam yapıyoruz. Fiyatların yükselişinden şikayet eden müşteriye hak veriyoruz çünkü yekün para ödemesi yapıyor ama biz de haklıyız. Ben geçmiş yıllarda durakta bile duramazdım hep uzun yola müşteri götürürdüm. Gaziantep'den Adana'ya kadar şehir şehir müşterim olurdu ama şimdi Muttalıp'a bile gidemiyoruz. Araç bakım masraflarının yüksek olmasından dolayı sanayiye bile gidemiyoruz artık. Önceden 10 liraya aldığımız parça şimdi 100 lira oldu. Sanayiye götürdüğün motoru 100 bin liradan aşağı fiyata çıkaramıyorsun. Zor geçiniyoruz, ehliyeti olan başka bir iş bilmeyen taksici esnafı mecburen geçiniyor, başka şansı yok. Bu devirde taksicilik gerçekten zor meslek. Özellikle İstanbul'da ki taksicilerin turistlere yüksek fiyatlar biçmesi bizi de etkiliyor. Bu durum da müşteri daha da azalıyor" ifadelerini kullandı.
 

"KAZANCIMIZ DÜŞTÜ"

Araç bakımı ve tamir ücretlerinde ki yüksek fiyatların taksiciyi olumsuz etkilediğini belirten taksici Zeki Kutkan ise, akaryakıt oranında taksimetre ücretlerine artış beklediğini belirtti. Kutkan, "Taksiciler çok zor durumda. Kullandığımız araçlar kilometre başına 3 lira yakıyor. 200 kilometre yol gittiğimizde, 600 lira yakıt harcıyoruz. Müşterilerimiz bizlere anlayış gösteriyor sağolsunlar, gelen zamlardan dolayı yüksek ücret ödediklerinin farkındakar ama bizlerin de gelen zamlarla birlikte bir ücret artışına ihtiyacımız var. Eskişehir'de taksi kültürü olduğu için müşterimiz oluyor ama biz masrafları çıkaramıyoruz. Sanayiye gidiyoruz, en küçük işlem 300 lira tutuyor. Bu açıdan da yaralıyız. Akaryakıta gelen zam oranında kilometre ücretinde artış bekliyoruz çünkü bizim de kazancımız düştü" diye konuştu.
 

Kaynak: Yenigün Gazetesi - Sümeyra Balcı