TMMOB’a bağlı Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) tarafından Eskişehir Tarım Platform Paydaşları adına hobi bahçeleriyle ilgili basın açıklaması gerçekleştirildi. Oda binasında gerçekleştirilen açıklamada konuşan ZMO Başkanı Selam Güder, koronavirüs pandemisinin ardından ‘hobi bahçesi’ kavramı ile Eskişehir’in ve ülkemizin birçok yerinde tarımın, ranta kurban gittiğini söyledi.

HOBİ BAHÇELERİNDEN UZAK DURUN

“Odunpazarı ve Tepebaşı ilçelerinin pek çok yerinde, tarım ile alakası olmayan kişiler veya emlakçılar tarafından 20-30 dönümlük tarlalar alınıp, sırf satışını gerçekleştirebilmek için kurulan sözde ‘kooperatifler’ vasıtasıyla 40-50 kişiye satılarak, paylaştırılmaktadır” diyen Güder “Bu girişimi başlatan kişiler, en son kendi hissesini de satıp, kârlarını alarak aradan çekilmekte; iyi niyetle arazilerini alan ve tarıma verdikleri zararın farkında olmayan vatandaşlar ise yapılarını inşa sırasında veya sonrasında para cezası, uyarı, yıkım gibi durumlarla karşı karşıya kalmaktadır. Ruhsatı olmayan her şey kaçaktır. Eskişehir Tarım Platformu olarak vatandaşlarımızı hem kendilerinin mağduriyet yaşamamaları hem tarım arazilerinin amaç dışı kullanımına sebebiyet vererek geri dönüşü mümkün olmayacak şekilde kaybına yol açmamaları için yasalara aykırı bir şekilde kurulan ‘hobi bahçesi’ adı altındaki oluşumlardan uzak durmaları hususunda uyarıyoruz” diye konuştu.

HEPSİ KAÇAK YAPI

Odunpazarı Belediyesi Yapı Kontrol Müdürü Selim Sönmez ise yasal olmayan yollarla kurulan hobi bahçeleri hakkında “Tarım alanlarında bu şekilde yapılan imarlarla ilgili şunları söylemek istiyorum. Hepsi kaçak yapıdır. Yasal bir dayanağı olmadan yapılmıştır. Biz Odunpazarı Belediyesi olarak, 2 bin tane yasal olmayan hobi bahçesi tespit ettik ve hala etmeye devam ediyoruz. Bunlar kaçak yapılar olduğu için, 3194 Sayılı İmar Kanunu’na göre yıkılacaktır” dedi.

Eskişehir'de yasaklı park sorunu çığ gibi büyüyor! Eskişehir'de yasaklı park sorunu çığ gibi büyüyor!

ARICILARI KOVUYORLAR

Eskişehir Tarım Platform Paydaşları’ndan Eskişehir İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bünyamin Yiğit, hobi bahçelerinin arıcılık yapan insanlarla ilgisi hakkında, “Arıcı arkadaşlarımız mesleklerini icra etmek için bir tarla kiralıyorlar veya satın alıyorlar. Genel olarak şehirden uzak yerlerde arıcılık yapıyorlar. Bir bakıyorlar, yan taraftaki tarla satılmış, parsellenmiş ve bir hobi bahçesi haline getirilmiş. Hobi bahçelerinin bize ilk yaptığı şey ne biliyor musunuz? Arıcıları ilgili mercilere şikayet edip oradan göndermeye çalışmak. Dağdan gelip bağdakini kovuyorlar” dedi. 

TARLA YOLLARINI KAPATIYORLAR

Hobi bahçelerinin yoğun olduğu Kızılinler’i drone ile görüntülediklerini anlatan Kızılinler Muhtarı Halil İbrahim Can köydeki durum hakkında şunları söyledi: “Şehir merkezine yakın olması ve arazilerin küçük çapta olması, Kızılinler2e hobi bahçesi yapma talebini arttırmış. Fakat hobi bahçeleri, tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanlar için büyük sorunlar oluşturuyor. Hobi bahçelerinin kurulmasının ardından oraya bir tel örgü çekiliyor. Ve köylüler tarlalarına tel örgüden kaynaklı geçemiyorlar. Köylüler bilir ‘Tarla tarlanın yoludur’ derler. Ama bu yol birçok yerde maalesef kapalı.” 

Kaynak: Sonhaber Gazetesi - Ali Naki Erdoğan