TOKİ’den SMS olarak gönderilen mesajda hak sahiplerinden iki taksit halinde aidat giderlerini ödemeleri istendi.

Konutların büyüklüğüne göre değişen ve 4 bin 815 lira ile 5 bin 358 lira arasında olan aidat ücretleri  hak sahiplerinden talep etildi.

Bunun 3 bin lirasının peşin, kalan miktarın ise en geç ekim ayında ödenmesi istendi.

Konutları 9 Eylül Pazartesi gününden itibaren teslim edilmeye başlanacak hak sahiplerinden bazıları, bu duruma tepki gösterdi.

Bazı hak sahipleri ise TOKİ’den gönderilen SMS’i gerçekçi bulmazken, dolandırıcılık amaçlı olabileceğini bile savunlar oldu.

TOKİ’nin internet sitesinde de yer alan duyuru şöyle:

ESKİŞEHİR ODUNPAZARI 2. BÖLGE TOPLU KONUTLARI SİTE YÖNETİMİ

SAYIN KONUT ALICISI;

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ)’nin yapımını gerçekleştirdiği Eskişehir Odunpazarı 2. Bölge toplu konut alanındaki 428 bağımsız bölümden oluşan sitenin inşaatı tamamlanarak siz hak sahiplerine teslimlerine başlanacaktır.

Eskişehir'de çimento arabası yolu kapattı Eskişehir'de çimento arabası yolu kapattı

Söz konusu konutların iskâna açılması ile birlikte yönetim hizmetleri 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu idaremiz ile imzalamış bulunduğunuz; “Gayrimenkul Satış Sözleşmesi” ve yönetime ilişkin diğer mevzuatlar kapsamında; Toplu Konut İdaresinin gözetim ve denetiminde yapılacaktır. İskandan kaynaklanan yönetim hizmetlerinin görülebilmesi için ilgili mevzuatlar çerçevesinde aşağıda belirtilen ortak gider aidat ve ortak gider avansının ilgili bankaya:

HAK SAHİBİNİN ADI-SOYADI, BLOK VE DAİRE NUMARASI’nın (İleride ortaya çıkabilecek karışıklıkları önlemesi bakımından) açık şekilde yazılarak/yazdırılarak ödenmesi gerekmektedir.

Bu kapsamda; aidat ve avanslarla ilgili olarak Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20. maddesi gereğince hak sahiplerinin ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanım hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider payını ödemekten kaçınamaz. Ayrıca, son ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş (%5) gecikme tazminatı uygulanacaktır. (Bu bedel faiz niteliğinde olmayıp aidatını ödeyen sakinlerin haklarını korumak amacıyla yasayla oluşturulmuş bir tazminattır.)

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ‘nca onaylanarak yürürlüğe konulan Ortak Gider Aidat ve Avans İşletme Projesi kapsamında belirlenmiş olan aidat ve avans Bedellerine ilişkin tutarlar ve ödeme şekli aşağıda belirtilmiş olup, alınma gerekçeleri aşağıda açıklanmıştır. Buna göre;

ORTAK GİDER AVANSI:

Ortak mahal ve kapıcı dairelerinin elektrik, su ve doğalgaz abonelik ve sözleşme giderleri, site yönetimi demirbaşların alınması, teknik malzeme ve ekipmanlarının alımı, ortak alan ve blok bakımı için temizlik araç ve gereçlerinin alınması, peyzaj bakım malzemelerinin alınması, site yönetimi ve yönlendirme tabelalarının kurulması, blok girişleri için ilan ve duyuru panolarının yaptırılması. Demirbaş giderleri için bir defaya mahsus alınacaktır. Avans bedelinin 1.850 TL’si doğalgaz merkezi sistem güvence bedeli, 200 TL’si doğalgaz kullanım avans bedeli olup bu bedel merkezi sisteme gelecek doğalgaz faturalarının kuruma ödenmesinde sıkıntı yaşanmaması için havuzda tutulacaktır. Site sakinlerine gelecek olan faturalardan düşülmeyecektir.

ORTAK GİDER AİDATI:

Ortak gider aidat bütçesi M2 Paylı gider kalemlerinde ortak alan çevre/blok aydınlatma, asansör, hidrofor/pompa vs. elektrik tüketim giderleri, ortak/peyzaj alanları ilaçlama ve çim biçme makinesi yakıt giderleri, temizlik malzemesi gideri, elektrik, sıhhi tesisat, mekanik malzeme bakım onarım ve sarf giderleri, asansör bakım-onarım (garanti dışı haller), fenni muayene ve sarf giderleri, işveren mali mesuliyet, 3. şahıs, ferdi kaza, yönetim ofisi ve kapıcı dairesi sigorta giderleri, site yönetimi büro/ofis, ulaşım ve genel yönetim giderleri; Eşit Paylı gider kalemlerinde idari, teknik personel ve blok/bakım görevlisi ücret giderleri, teknik personel ve blok/bakım görevlisi iş elbisesi giderleri ve personel kıdem tazminat hakları yer almakta olup her ay alınacaktır.

Aşağıdaki tabloda belirtilen ortak gider Avans Bedeli bir defaya mahsus olmak üzere 2 taksit şeklinde alınacak olup, 1. Taksit Tutarı (3.000 TL) Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından ilan edilen veya açıklanan blok/daire teslim tarihlerine göre teslimat aşamasında Halk Bankası/İki Eylül Şubesi nezdinde bulunan Site Yönetimi adına kayıtlı ilgili banka hesabına yatırılması gerekmektedir. Avans bedeli 2. Taksit tutarı en geç 15.11.2024 tarihine kadar aşağıda belirtilen Halk Bankası/Halkalı Şubesi nezdinde bulunan Site Yönetimi adına kayıtlı ilgili banka hesabına yatırılması gerekmektedir.

Ortak gider Aidat Bedeli ise 01.10.2024 tarihinde başlamak üzere “İşletme Projesi” bütçe dönemi (01.10.2024 – 30.09.2025) süresince aylık olarak her ayın 30’una kadar aşağıda belirtilen Halk Bankası/Halkalı Şubesi nezdinde bulunan Site Yönetimi adına kayıtlı banka hesabına yatırılması gerekmektedir.

Muhabir: Eray Çankaya