2022 yılında “kaçak” olduğu gerekçesiyle Odunpazarı Belediyesi tarafından mühürlenen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) yaptığı Odunpazarı 2. Etap 428 Konut Projesi kapsamında satışı gerçekleştirilen konutların 9 – 30 Eylül 2024 tarihleri arasında teslim edileceği duyuruldu. Bir dönem tartışma konusu olan ve yüzde 10 ödeneceği konuşulan KDV oranı ise yüzde 1 olarak açıklandı. 

TOKİ, Vadişehir - Mamuca mevkiinde hayata geçirdiği toplu konut inşaatına Odunpazarı Belediyesi’nden ruhsat almadan başlamış ve inşaat 2022 yılında belediye tarafından mühürlenmişti. İnşaat faaliyetlerine devam eden TOKİ konutlarında 1,2 ve 4’üncü etapta sona gelinirken; 3’üncü etabın ise yılsonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

KONUTLAR TESLİM EDİLECEK

TOKİ son olarak Odunpazarı 2. Etap 428 Konut Projesi kapsamında satışı gerçekleştirilen konutların 9 – 30 Eylül 2024 tarihleri arasında teslim edileceğini duyurdu. Yapılan açıklamada, konutların tesliminin www.toki.gov.tr adresinde yer alan Konut Teslim Programına göre gerçekleştirileceği belirtilerek, “Konut teslimleri, İdaremiz tarafından hazırlanan “Konut Teslim Programı” çerçevesinde projenin Müşavir Firması olan Tümaş Türk Müh. Müş. Ve Müt. A.Ş tarafından projenin şantiyesinde gerçekleştirilecektir” ifadelerine yer verildi. Öte yandan 3+1 brüt 107 metrekare bir dairenin aylık taksit ödemesi 8 bin 400 lira olarak belirlendi. Bu rakam ocak ayında memur maaşlarına yapılacak zam oranında artacak.

İŞTE DETAYLAR

Konut tesliminin detayları ise şu şekilde:

·         Konut alıcıları konut teslim programı çerçevesinde kendilerine bildirilen günde kendi imkanları ile Şantiyeye ulaşacaklardır.

·         Konut teslim işlemlerine saat 09.00’da başlanacaktır.

·         Kendisine bildirilen günden başka bir günde konut teslimi için başvuruda bulunan konut alıcılarının işlemleri, geldikleri gün için belirlenmiş konut alıcılarının işlemleri tamamlandıktan sonra yapılabilecektir.

Eskişehir'de korkutan iddia: Cengiz Holding üretime başlıyor mu? Eskişehir'de korkutan iddia: Cengiz Holding üretime başlıyor mu?

·         İlk dönemsel artış Ocak 2025’de yapılacaktır.

·         İlk taksit ödemeleri Ekim 2024 itibariyle, başlayacaktır.

·         Alıcıyla imzalanan gayrimenkul satış sözleşmesi kapsamında satışa/teslime konu konutun sigorta ve DASK işlemleri aracı Banka tarafından yaptırılacak ve bedelleri, KDV ile birlikte tahsil edilecektir.

·         3065 sayılı KDV kanunu gereğince, teslim işlemi nedeniyle doğan %1 oranındaki KDV tutarı T. Halk Bankası A.Ş. İki Eylül / Eskişehir Şubesi tarafından peşin tahsil edilecektir; bu aşamada aracı Banka tarafından kesilen KDV faturası konut teslim anında alıcı tarafından müşavir firmaya yetkililerine ibraz edilecektir. KDV bedelinin yatırıldığına dair fatura ibraz edilmeden kesinlikle teslim işlemi gerçekleştirilmeyecektir.

Şantiyede yapılacak konutun fiili teslimi sırasında; konut alıcılarının aşağıdaki belgeleri yanlarında bulundurmaları gerekmektedir: 

  •   Kimlik belgesi (Nüfus cüzdanı),
  •   Gayrimenkul Satış Sözleşmesinin hak sahibinde bulunan nüshası,
  •   Konut vekaleten teslim alınacak ise vekaletnamenin aslı ve fotokopisi,
  •   KDV tutarının yatırıldığına dair fatura,

Belgeler eksiksiz ise konut alıcılarına, müşavir firma tarafından “Konut Teslim Tutanağı” ile mahal listesine göre tanzim edilecek olan “Konut Tespit Föyü” imzalatılacaktır.

Kaynak: Anadolu Gazetesi - M. Anıl Aksoy