Son dönemde birçok sektörde yaşanan fiyat artışından ev temizliği de nasibini aldı. Son dönemde ev temizliği için gündelikçi fiyatları 2 bin lira ile 5 bin lira arasında değişiyor. Ev temizliğinde yardım alanlar, evinde köşe bucak temizliği sevenler artık epey dertli. Çünkü gündelikçi ücretleri de aydan aya sürekli artıyor. Evin metrekaresi ve temizlik konusundaki taleplere göre de fiyatlar artış gösterebiliyor.

Bir evin temizlik fiyatının temizliğin kapsamına göre değiştiğini söyleyen temizlik firması sahibi Kazım Zeybek, “Genel bir temizlik yaptırılırsa 2 bin liradan başlıyor ama tabii kapsamı değiştikçe fiyatta değişiyor. Daha detaylı iki kişiyle ya da üç kişiyle yapılan temizlikler 4 bin 6 bin civarında seyrediyor. Personeli yarım gün olarak gönderdiğimizde küçük çaplı bir temizlik için 1250 lira ama personel tam gün çalışırsa 2 bin liraya çıkıyor. Daha büyük olan 3+1, 4+1 evlerde, bahar temizliği ya da kış temizliği gibi detay temizlik talep edilen evlerde iki kişi üç kişi gönderdiğimiz zaman fiyatlar 4 bin,5 bin 6 bin seviyelerine çıkabiliyor. Ev temizliğini daha çok çalışan bayanlar tercih ediyor. Yaşlı olup kendi temizliğini yapamayan kişiler ve bekar olan kişiler tercih ediyor” dedi.

Eleman bulmanın sektörün en büyük sorunu olduğunu dile getiren Zeybek, “Sektörümüz iş anlamında giderek büyüyor yani iş hacmi olarak her geçen yıl ikiye katlıyor. Eleman problemi de ters orantılı, her sene çalışan sayısı azalıyor ve bu problem katlayarak gidiyor. En çok maliyetimiz kullandığımız deterjanlar ve temizlik makinelerinin maliyeti. Bunun yanında yakıt maliyetimiz bizi zorluyor. Personeli evinden alıp çalışacağı yere bırakıyoruz sonrasında iş bitiminde tekrar alıp evine bırakıyoruz. Şehir içinde ortalama 100 km yol yapıyoruz. Yakıtın fiyatı da böylelikle zorluyor” diye ifade etti.

Geçen seneye göre fiyatlarda yüzde 100 artış olmasına rağmen talebin düşmediğini söyleyen Zeybek, “Geçen sene ev temizlikleri bin lira civarındaydı bu sene 2 bin civarlarında seyrediyor. Artan fiyatlardan sonra talep azalmadı. Taleplerde bir sıkıntımız yok ama eleman bulmakta zorlandığımız için taleplere karşılık veremiyoruz” diye konuştu.

Odunpazarı Belediyesi'nden dev hizmet: Eskişehir'in en büyüğü! Odunpazarı Belediyesi'nden dev hizmet: Eskişehir'in en büyüğü!

Kaynak: Sonhaber Gazetesi - Emrah KÖSE